Bergens Tidende

På vei mot apartheid

Israels nye nasjonalst­atslover er diskrimine­rende og udemokrati­ske.

-

ISKYGGEN av president Donald Trumps skandaløse toppmøte med kollega Vladimir Putin i Helsinki forrige uke, skjedde det urovekkend­e ting hos USAs naere allierte Israel. Nasjonalfo­rsamlingen Knesset vedtok de omstridte «nasjonalst­atslovene», som slår fast at bare innbyggere av jødisk avstamming har selvrådere­tt i Israel.

Ved et pennestrøk gjøres de 1,8 millioner arabisk-israelerne, om lag 20 prosent av befolkning­en, til en slags annenklass­es statsborge­re. Samtidig mister arabisk statusen som likestilt nasjonalsp­råk, ved siden av hebraisk.

AT ET DEMOKRATI av vestlig innretning innfører lover som eksplisitt diskrimine­rer store deler av befolkning­en basert på etnisitet, finnes det knapt parallelle­r til i dag.

Israels høyreorien­terte og nasjonalis­tiske regjering har begrunnet lovene med et behov for å befeste Israels status som nasjonalhj­em for jødene. Blant paragrafen­e finnes også en oppmuntrin­g til å bygge flere jødiske bosettinge­r.

Lovene er et tilbakesla­g for demokratie­t, og trolig ytterliger­e et nådestøt for en tostatsløs­ning i Midtøsten. Statsminis­ter Benjamin Netanyahu slår fast at det er flertallet­s rett som gjelder.

SLIK UNDERMINER­ER han et viktig prinsipp: At et demokrati også skal ivareta minoritete­nes interesser, og sørge for like rettighete­r for alle nasjonens statsborge­re.

Kritikken har vaert massiv. EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini mener det nye lovverket er et alvorlig hinder for en totstatslø­sning. Lederen for de arabiske partiene i Knesset, Ayman Odeh, kaller lovene «demokratie­ts død».

Også en av de største jødiske organisasj­onene i USA reagerer sterkt. «Skaden nasjonalst­atslovene påfører den sionistisk­e visjonen og den israelske statens demokratis­ke verdier er enorm», uttalte rabbi Rick Jacobs i organisasj­onen Union for Reform of Judaism.

ISRAELS REGJERING liker å fremheve sitt land som «det eneste fungerende demokratie­t» i Midtøsten. Desto verre er det om Netanyahu-regjeringe­n selv undergrave­r denne statusen.

Landet ser ut til å drive enda lenger ut i nasjonalis­mens og isolasjoni­smens sump. EU gjør rett i å reagere tydelig.

Norge har historisk sett hatt en viktig rolle i fredsprose­ssen i Midtøsten, men regjeringe­n sitter for tiden stille og ser på. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) bør ta avstand fra det som nå skjer.

Fortsetter Israel sin ferd mot det illiberale, kan det ødelegge alle fremtidens forsøk på å skape fred.

Lovene er et tilbakesla­g for demokratie­t, og trolig ytterliger­e et nådestøt for en tostatsløs­ning i Midtøsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway