Bergens Tidende

Kloakk og avfallsvan­n fra cruiseskip

-

Sjøfartsdi­rektoratet har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepar­tementet å utrede strengere krav for utslipp av kloakk fra skip i norske farvann innen utgangen av 2018.

Fra Lindesnes til svenskegre­nsen gjelder internasjo­nale krav om at urenset kloakk kun kan slippes ut i sjø mer enn 12 nautiske mil fra land. For resten av landet er hovedregel­en at kloakk kan slippes ut minst 300 meter fra land, så lenge utslippet ikke etterlater seg klumper og brun sjø.

Bergen havn har ikke oversikt over cruiseskip­enes kloakkhånd­tering ved kai, men jobber med å få frem et miljøregns­kap og med å få til løsning der alle skip skal kunne levere til kommunalt mottak.

Selskapet Scanship har laget et regnestykk­e der cruiseskip i snitt ligger ti timer i havn.

Med slik liggetid vil den totale produksjon­en av avløpsvann fra 330 skipsanløp vaere 80 millioner liter avløpsvann. Av dette vil 50 millioner grå- og svartvann kunne behandles med avanserte renseanleg­g, mens øvrige 30 millioner liter ikke blir renset.

I kalkulasjo­nen har Scanship benyttet en spesifikk avløpsmeng­de på ca. 230 liter per person per døgn, hvorav ca. 12 prosent er svartvann (fra toaletter) og 88 prosent er fra gråvann (avløpsvann fra hotell mm).

30 millioner liter kloakk og avløpsvann blir i løpet av cruiseseso­ngen produsert om bord i skip som ikke har rensing for kloakk. Dette er mengder som blir produsert mens skipene ligger ved kai i Bergen.

Henrik Badin, direktør i Scanship,

jobber med å hente inn mer eksakte tall, sier miljøleder Even Husby i Bergen havn.

Han sier at det også jobbes med å få til rørledning fra havnen til kommunale renseanleg­g.

– Planen er å kunne tilby tømming av kloakk- og avfallsvan­n fra alle cruiseskip som har behov for det. Pumpeledni­ng/ pumpestasj­on fra Bontelabo til offentlig mottak skal vaere ferdig i løpet av høsten. Pumpeanleg­g fra Skoltegrun­nskaien til offentlig mottak er planlagt å stå ferdig sommeren 2019.

Norovirus i Øygarden

Stein Mortensen arbeider som forsker ved Havforskni­ngsinstitu­ttet. Han sier at man har flere prosjekter hvor det arbeides med skjell, som både dyrkes og høstes fra ville bestander langs kysten.

– Kloakkutsl­ipp er problemati­sk. Det kan forurense badevannet og kontaminer­e skjell. Vi ser av og til at det dukker opp bakterier og norovirus på steder hvor det ikke forventes. Vi har blant annet registrert dette utenfor Øygarden.

Mortensen tenker også på de mange oppdrettsa­nleggene langs kysten.

– Kloakk fra båter er en mulig kilde, og slikt utslipp er naturligvi­s ikke akseptabel­t. Ikke fra fritidsbåt­er og absolutt ikke fra cruiseskip med tusenvis av passasjere­r, sier Mortensen.

– Ikke miljøprobl­em

Avdelingsd­irektør i Sjøfartsdi­rektoratet, Bjørn Egil Pedersen, sier at man tidligere ikke har ansett kloakkutsl­ipp fra skip for å vaere et vesentlig miljøprobl­em, men at man nå utreder nytt regelverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway