Bergens Tidende

Pakistan går mot et skittent valg

-

Det skulle bli en seier for demokratie­t. Men anklager om militaer innblandin­g kaster lange skygger over valget til nasjonalfo­rsamling i Pakistan.

– Det har ikke noe å si hvem som vinner. Maktpoliti­kken fortsetter uansett, sier Irfan Shehzad, en politisk analytiker i Pakistans hovedstad Islamabad.

Han har ingen tro på at valget vil sette noen sluttstrek for maktkampen mellom politikere og generaler i Pakistan.

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en HRCP spår at valget vil bli det skitneste på lange tider, preget av «åpenlyse, aggressive og frekke» forsøk på manipulasj­on.

Valg uten vinnere

Naermere 106 millioner mennesker har stemmerett i valget, som holdes onsdag 25. juli.

I utgangspun­ktet skulle det ha blitt en demokratis­k triumf for Pakistan, som bare én gang før i sin 70 år lange historie har opplevd at en nasjonalfo­rsamling har fått sitte hele perioden ut.

Men håpet om et valg uten innblandin­g fra generalene­s side, har i praksis allerede sloknet.

– Det blir et valg uten vinnere, sier Husain Haqqani, en pakistansk eksdiploma­t.

– Uansett resultat vil valget 25. juli bare øke ustabilite­ten i Pakistan, mener han.

Sharif håper på seier

De militaere sier selv at de ikke har noen direkte rolle i valget – ut over at 370.000 soldater vil bli utplassert for å holde vakt.

Men politikere, pressefolk og aktivister melder alle om trusler, bortføring­er og voldelige angrep.

Forrige valg ble vunnet av PMLN, som nå håper på en ny periode i regjering, denne gangen under ledelse av Shehbaz Sharif.

Han har overtatt etter storebror Nawaz Sharif, som ble avsatt som statsminis­ter i fjor på grunn av korrupsjon­sanklager. Nawaz Sharif soner nå en dom på ti års fengsel for anklagene, men anses fortsatt som landets mektigste politiker.

– De fleste legger til grunn at det var de militaere som sto bak avsettelse­n, sier Shehzad.

Utfordres av idrettsstj­erne

Sharif selv anklager de militaere for å ha gjort partiet hans til hovedmål foran valget.

Den tidligere idrettsstj­ernen Imran Khan fremstår derimot som generalene­s favoritt. Han har etablert seg som Sharifs hovedutfor­drer i valget, og analytiker­e mener han ligger godt an til å bli Pakistans neste statsminis­ter.

En tredje aktør er Bilawal Bhutto Zardari og hans parti PPP, som kan komme i vippeposis­jon.

Det er ventet stor deltakelse i valget, til tross for uroen.

– Jeg vil definitivt avgi stemme, sier Azhar Ali, en forretning­smann i byen Rawalpindi.

– Jeg er ikke redd for bomber. Og hva militaeret ønsker, bryr jeg meg ikke om, sier han.

NTB

Husain Haqqani, pakistansk eksdiploma­t

 ?? FOTO: AKHTAR SOOMRO, REUTERS ?? VALGKAMP: Shahbaz Sharif, brother av tidligere statsminis­ter Nawaz Sharif, og leder av Pakistan Muslim League - snakker til sine støttespil­lere under valgkampen.
FOTO: AKHTAR SOOMRO, REUTERS VALGKAMP: Shahbaz Sharif, brother av tidligere statsminis­ter Nawaz Sharif, og leder av Pakistan Muslim League - snakker til sine støttespil­lere under valgkampen.
 ?? FOTO: MOHAMMAD SAJJAD, REUTERS ?? BOKSER: Arbeidere baerer ut bokser i forbindels­e med valget 25. juli. Naermere 106 millioner mennesker har stemmerett i valget.
FOTO: MOHAMMAD SAJJAD, REUTERS BOKSER: Arbeidere baerer ut bokser i forbindels­e med valget 25. juli. Naermere 106 millioner mennesker har stemmerett i valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway