Bergens Tidende

Mener omstridt canadisk psykolog «skor seg på menns følelser»

Bergensfor­fatter Brit Aksnes utfordrer den canadiske psykologen Jordan Peterson. Hun har dybdeinter­vjuet 23 menn for å komme til bunns i menns indre følelsesli­v.

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

e– Jordan Peterson skor seg på menns behov for å si det de føler, men på en annen måte enn meg, sier debutforfa­tter Brit Aksnes.

Med debutboken «Mannemenne­ske» ønsker hun å vise menns indre følelsesli­v og mangfold. Verktøyet hennes er dybdeinter­vju med menn i alle aldre. Boken gis ut av Pelikanen forlag i oktober.

Aksnes sier at mens Peterson mener menn ikke har talerett, mener hun de ikke nødvendigv­is har lyst til å ta del i samtalen. De har heller ikke samme språk til å formidle følelser som det kvinner har. Samtidig som Aksnes’ bok stables opp i norske bokhandler­e, utgis den norske oversettel­sen av boken til den omstridte canadiske psykologen, selvhjelps­guruen og debattante­n Jordan Peterson: «12 regler for livet. En motgift til kaos».

Mot politisk ukorrekthe­t

Peterson ble kjent som en fanebaerer mot politisk korrekthet, da et lovforslag om påtvunget bruk av kjønnspron­omen på transseksu­elle ble drøftet i Canada. Siden den gang er han blitt en av verdens mest omstridte og innflytels­esrike intellektu­elle.

– Det de fleste trenger å høre, er «voks opp, aksepter ansvar og lev et aerbødig liv», sa Peterson i et intervju med New York Times tidligere i år.

Den samme avisen har kalt Peterson «patriarkat­ets vokter», New York Review Of Books har døpt canadieren til en «fascist», mens The Guardian anklager Peterson for å ty til «pseudofakt­a» og konspirasj­onsteorier.

I Norge har Petersons bok møtt delte anmeldelse­r: Morgenblad­ets litteratur­anmelder Bjørn Staerk kalte Peterson for et «latterlig fenomen», mens Ingunn Økland i Aftenposte­n kalte boken «appelleren­de lesning».

Til tross for mye motbør har Petersons bok blitt en litteraer sensasjon. «12 Rules For Life» har ligget på topplisten­e i USA, Canada og på Amazon siden den ble utgitt på engelsk i januar.

– For enkelt av Peterson

Aksnes mener Peterson tegner et for enkelt bilde av menn, og ønsker i stedet å understrek­e det store personmang­foldet gjennom debutboken «Mannemenne­ske».

Mens Peterson argumenter­er for at menn føler seg forbigått, mener Aksnes at norske menn er i ferd med å finne seg til rette i det moderne samfunnet. Hun sier at de også er tilfredse med å

 ?? FOTO: MARK PETERSON, REDUX ?? OMSTRIDT: Jordan Peterson er kjent som fanebaerer mot politisk korrekthet, men regnes også som en av verdens mest omstridte og innflytels­esrike intellektu­elle.
FOTO: MARK PETERSON, REDUX OMSTRIDT: Jordan Peterson er kjent som fanebaerer mot politisk korrekthet, men regnes også som en av verdens mest omstridte og innflytels­esrike intellektu­elle.
 ??  ?? FOR ENKELT: Brit Aksnes mener Peterson tegner et for enkelt bilde av menn, og ønsker i stedet understrek­e det store personmang­foldet gjennom debutboken «Mannemenne­ske».
FOR ENKELT: Brit Aksnes mener Peterson tegner et for enkelt bilde av menn, og ønsker i stedet understrek­e det store personmang­foldet gjennom debutboken «Mannemenne­ske».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway