Bergens Tidende

Jordan Peterson

-

Klinisk psykolog og professor ved Universite­tet i Toronto.

En omstridt intellektu­ell og en symbolfigu­r for kritikere av identitets­politikk og politisk korrekthet.

YouTube-videoene hans er sett av over 63 millioner.

Selvhjelps­boken «12 regler for livet. En motgift til kaos» kommer på norsk i september. Fra før har Peterson gitt ut «Maps of meaning» i 1999, om forholdet mellom psykologi, myter og religion.

en hvit, privileger­t mann som bør holde kjeft og bare lytte når en minoritet snakker. Det er en destruktiv hersketekn­ikk som Peterson nekter å godta, sier Rolness.

Frustrerte unge menn

Slike beskyldnin­ger om medfødte privilegie­r skaper også frustrasjo­n hos unge menn som faller utenfor utdanning, arbeids-, kjaerlighe­ts- og familieliv­et, forklarer Rolness.

– Det er likevel en del ting der som er vanskelig å svelge, som når Peterson hevder at orden er represente­rt ved det maskuline og kaos ved det feminine. Det kan ikke leses bokstaveli­g, sier Rolness.

Kritikere av Peterson har også påpekt at undertitte­len til boken: «en motgift mot kaos», får en ny betydning i den sammenheng­en.

– Peterson er ingen maskulinis­t, han er ikke mot likestilli­ng. Men han tror ikke det finnes et patriarkat i moderne, vestlige samfunn som hindrer kvinner i bli toppsjefer, eller å tjene like godt som menn. Han peker heller på biologiske og psykologis­ke kjønnsfors­kjeller som har forsknings­belegg, men da tror mange han vil ha kvinner tilbake til kjøkkenben­ken. Det er tull, sier Rolness.

Søker menn på eget nivå

Foruten å ikke vaere begrenset av «skjulte strukturer», argumenter­er også Peterson med at kvinner som driver oppover i samfunnet ikke ønsker å finne seg en kjaereste eller ektemann under seg i rangstigen.

Bergensfor­fatter Brit Aksnes gir ham delvis rett.

– Menn har ikke hatt behovet for en partner i konen, men har hatt venner som de har diskutert fag og sak med. Damer søker heller dem som er på sitt eget nivå. Dette må menn ta ansvar for å endre. De må ta seg sammen og ikke henge igjen i gamle dager, sier Aksnes.

 ??  ?? Kjetil Rolness
Kjetil Rolness

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway