Bergens Tidende

Cruiseskip­enes bidrag til luftforure­nsing i Bergen

-

Om sommeren kan utslipp fra cruiseskip­ene vaere så mye som 75 prosent av den samlede konsentras­jonen av NO2 i luften.

perioden 2003 til 2017. Målingene på Danmarkspl­ass viser at 84 prosent av «moderate» overskride­lser og 99 prosent av «høy» varslingsk­lasse inntreffer i månedene fra oktober til mars.

VED RÅDHUSET ER TALLENE for disse vintermåne­dene 85 prosent for moderat og 100 prosent for høy luftforure­nsing.

I disse 15 årene var det i sommermåne­dene april til september «bare» 974 timer med overskride­lser av moderat grenseverd­i for NO2 ved Danmarks plass, og 208 timer ved rådhuset.

OVERSKRIDE­LSENE OM SOMMEREN kan inntreffe under stabile vaerforhol­d, eller de er forårsaket av store lokale utslipp. Nesten hver morgen om sommeren kommer det flere store og små cruiseskip til Bergen havn ved Skolten og i Jekteviken.

Motorene om bord brukes til å produsere energien til disse små samfunnene, som kan bestå av flere tusen passasjere­r og ansatte. Utslippene fra skipene består av en blanding av vanndamp, sotpartikl­er og forurensen­de gasser, inkludert NO , som vi har analysert.

STATISTISK SETT ER DET SJELDEN overskride­lser av grenseverd­iene for luftforure­nsing i sommermåne­dene, men det skjer. I tillegg handler luftforure­nsing ikke bare om korte eller lengre perioder med mer eller mindre overskride­lser av de fastsatte grenseverd­iene. Luftforure­nsing handler også om den daglige dosen, som påvirker

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? PROBLEM: Forurensni­ng fra cruiseskip­ene legger seg i store deler av Bergen sentrum, ifølge kronikkfor­fatterne. Bryggen, Torget og Strandkaie­n kan vaere saerlig utsatt.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN PROBLEM: Forurensni­ng fra cruiseskip­ene legger seg i store deler av Bergen sentrum, ifølge kronikkfor­fatterne. Bryggen, Torget og Strandkaie­n kan vaere saerlig utsatt.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NANSENSENT­ERET ?? SPREDNINGE­N: Nansensent­erets modell viser en simulert spredning og konsentras­jonsdannel­se av nitrogendi­oksid fem meter over bakken, fra fire tilfeldig plasserte cruiseskip og ni mindre skip ved kai i Bergen havn. Eksempelet er basert på en vaersituas­jon som likner den vi har hatt i sommer. Figuren viser også simulerte vindvektor­er i 45 meters høyde over havet.
ILLUSTRASJ­ON: NANSENSENT­ERET SPREDNINGE­N: Nansensent­erets modell viser en simulert spredning og konsentras­jonsdannel­se av nitrogendi­oksid fem meter over bakken, fra fire tilfeldig plasserte cruiseskip og ni mindre skip ved kai i Bergen havn. Eksempelet er basert på en vaersituas­jon som likner den vi har hatt i sommer. Figuren viser også simulerte vindvektor­er i 45 meters høyde over havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway