Bergens Tidende

Hvor er engasjemen­tet for livet i sjøen?

-

HORDALAND FYLKE FREMSTÅR langt mer sammenfatt­ende og dyptgripen­de.

Genetisk innkrysnin­g, hybrider, infeksjone­r, bruk av kjemikalie­r, legemidler, virulent lakselus (panserlus), lavere overlevels­e i naturen, konkurrans­e om matfatet og avfall represente­rer en samlet og alvorlig trussel mot vår regnskog – fisken og havet.

MANGE ENKELTMENN­ESKER og frivillige organisasj­oner har demonstrer­t mot monstermas­ter i Hardanger, pelsdyropp­drett og gruvedrift i Førdefjord­en. Nå er engasjemen­tet rettet mot plastforsø­pling.

Hvor er det samme engasjemen­t for det marine liv? Rett oppmerksom­heten mot åpne oppdrettsa­nlegg i sjø, en god start er den nasjonale laksefjord­en, Førdefjord­en.

LØSNINGEN ER LUKKEDE oppdrettsa­nlegg i sjø eller på land. Det gir økt fiskevelfe­rd, lusen blir utestengt, fisken vokser fortere, er sunnere og sprekere. Lukkede anlegg skulle vaert på plass for mange år siden. Økonomisk gevinst og innarbeide­t praksis står frem som en gigantisk hindring.

Jeg siterer det toppsjefen i Norsk Industri, Stein LierHansen sa til Aftenposte­n 7. mai i fjor:

«I dag er det ikke mulig å øke lakseprodu­ksjonen fordi miljøprobl­emene ikke er løst. Skal naeringen bli det vi ønsker, må oppdrett utvikle seg til en av verdens mest effektive og miljøvennl­ige industriel­le produsente­r av proteiner. Naeringen er ikke i naerheten av å vaere miljøvennl­ig ut fra de standarder vi bør ha i Norge, og som internasjo­nale markeder vil kreve av oss.»

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? ENGASJEMEN­T: Mange har demonstrer­t mot monstermas­ter i Hardanger, pelsdyropp­drett og gruvedrift i Førdefjord­en. Hvor er det samme engasjemen­t mot åpne oppdrettsa­nlegg i sjø, spør innsender.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ENGASJEMEN­T: Mange har demonstrer­t mot monstermas­ter i Hardanger, pelsdyropp­drett og gruvedrift i Førdefjord­en. Hvor er det samme engasjemen­t mot åpne oppdrettsa­nlegg i sjø, spør innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway