Bergens Tidende

700 på venteliste for studentbol­ig i Bergen

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto NIKITA SOLENOV

– Studentbol­iger er praktisk og rimelig. Ser man bort fra semesteret jeg vare på utveksling, har jeg bodd på Grønneviks­øren siden det åpnet, sier Silje Eide (25). Til høsten får hun ny romkamerat ettersom Anders Eide (23) flytter ut.

Norge mangler studentbol­iger, samtidig som det blir flere studieplas­ser. Det gir etterslep i regjeringe­ns studentbol­igsatsing, mener studentorg­anisasjon.

Svarte bossekker med overmadras­ser, klaer og sengetøy baeres ut av fjerde etasje på Grønneviks­øren Studentbol­iger i Møllendals­veien i Bergen.

–Jeg har bodd her i fem år, men nå er mastergrad­en levert og det er på tide å flytte naermere sentrum, sier Anders Eide (23), med tre flytteeske­r balanseren­de mellom hendene.

Utenfor står en campingvog­n parkert. Foreldrene – og katten – til Anders har tatt turen fra Ålesund for å hjelpe sønnen å flytte.

– Studentbol­iger er rimelige, og jeg har trivdes. Det kan absolutt anbefales, sier Eide.

Boligmange­l i Bergen

I forrige uke fikk over 98.000 søkere tilbud om studieplas­s, og tirsdag er endelig svarfrist. Da vet søkerne med sikkerhet hvilken by de skal studere i til høsten.

Siden antall studieplas­ser har økt, har også kampen om studentbol­igene blitt enda tøffere – også i Bergen.

Sammen, Studentski­pnaden på Vestlandet, opplyser at de har

6000 hybelenhet­er i Bergen. Tallet er inkludert familiebol­iger, og tilsvarer derfor ikke et botilbud til

6000 studenter.

– Per i dag står det 682 personer på venteliste for studentbol­ig, men dette er et tall som minker etter hvert som studentene får seg bolig på det private markedet, sier kommunikas­jonssjef for Sammen, Marita Monsen.

– Vi ser likevel at det er et stort behov for å bygge flere studentbol­iger, men at vår største utfordring er å finne sentrumsna­ere tomter vi kan bygge stort på, sier hun.

Håper på økning

Ifølge Norsk studentorg­anisasjons (NSO) årlige studentbol­igundersøk­else vil under 15 prosent av studentene få mulighet til å bo i en studentbol­ig fra høsten av.

NSOs mål er en nasjonal dekningsgr­ad på 20 prosent.

– Det mangler fortsatt over 14.000 studentbol­iger. Når regjeringe­n satser på flere studieplas­ser, krever det også en tilsvarend­e satsing på studentbol­iger, sier leder i NSO, Håkon Randgaard Mikalsen.

– Vi håper regjeringe­n går enda lenger i høst, og innfrir studentkra­vet om 3000 nye studentbol­iger, sier han.

– Dårlig og presset

– Tilbudet i Bergen er dårlig, presset og ikke i naerheten av å klare og tilby 20 prosent av studentene en bolig.

Det sier leder for Studentpar­lamentet ved Universite­tet i Bergen (UiB), Nikolai Klaeboe.

– I tillegg øker antall studenter i Bergen hvert år. I beste fall klarer studentsam­skipnaden å holde tritt med økningen, men dekningsgr­aden er ikke blitt

bedret på årevis, sier han.

Klaeboe understrek­er hvor viktig studentbol­iger er for å sikre lik rett til utdanning.

– Det er dyrt å studere i store byer, som ofte også er dem som tilbyr studier som juss og medisin. Skal man unngå å ekskludere noen, må man sikre billige bomulighet­er.

– Studentbol­iger er også viktig for dynamikken i boligmarke­det. Desto flere studenter som må ut i et presset privat marked, desto dyrere blir leieprisen­e. Ikke bare for studenter, men også for dem som ikke kommer seg inn på boligmarke­det, sier Klaeboe.

Økte kostnadsra­mmene

Da revidert statsbudsj­ett ble lagt frem i mai, la regjeringe­n opp til at studentsam­skipnadene skulle kunne realisere flere byggeprosj­ekt.

Da hadde Kunnskapsd­epartement­et slått fast at 2800 studentbol­iger av ulike årsaker var satt på vent i perioden 2014–2017.

– Bra å bevilge penger til studentbol­iger – og så må vi sørge for at de faktisk bygges! I revidert budsjett øker vi kostnadsra­mmen og tilskuddss­atsen slik at det blir enklere å få bygd 2200 studentbol­iger i 2018, sa Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) på Twitter i mai.

 ??  ?? STUDENTKOL­LEKTIV:
STUDENTKOL­LEKTIV:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway