Bergens Tidende

Loppemarke­d, bossryddin­g og baering av takstein. Slik skaffer lagene penger til Dana Cup.

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no

Sommeren er høytid for fotballtur­neringer, og for mange barn og unge er årets høydepunkt å dra på cup sammen med lagkamerat­ene.

Men deltakelse på cup koster. Derfor har mange klubber dugnadsarb­eid før de skal ut på tur. På denne måten får barna vaert med på å bidra til at kostnadene blir litt lavere.

Vi har snakket med et utvalg av klubber fra Bergen. Her er listen over noe av dugnadsarb­eidet som blir gjort.

Follese Fotballklu­bb

Dugnad: Solgt blomster, hatt kiosk under lokale fotballkam­per og arrangert konkurrans­er.

– Det er veldig viktig at ungene får jobbe litt for det selv, og at de ser at de får noe igjen for arbeidet. På den måten får de ikke alt rett i hendene, og de skjønner at det koster noe å dra på cup. Det er ikke alle som har anledning til å reise, og det koster mye med båt, opphold, mat og opplevelse­r underveis. Da er det greit å samle inn litt penger ved dugnad, hvor noe går til å betale for reisen og noe til felles opplevelse­r, sier lagleder for gutter 14, Christer Johnsen.

Bjarg Idrettslag

Dugnad: Salg av kaker, saft og bossplukki­ng.

– Vi har gjort mye forskjelli­g i forkant av cupen, og guttene har vaert veldig flinke. De har gjort alt fra å selge kaker og saft, til å plukke boss. Dugnadsarb­eidet er blitt gjort for at alle skal kunne delta, sier lagleder for gutter 15, May-Britt Vik.

Minde Idrettslag

Dugnad: Kiosksalg, flaskeinns­amling, salg av syltetøy og maling av hytter.

– Noen lag har vaert veldig flinke. For oss er det viktig at barn og ungdom skal laere seg at dette koster penger. Det er naermest et krav hos oss at om de skal reise på cup, må de jobbe litt. Det er ikke en selvfølge at alle kan dra på slike cuper, og målet er å få med alle, sier trener i Minde, Frone Vonli.

Han er opptatt av at barn og unge bidrar i klubbene, og synes det er en positiv trend i klubbene.

– Inntrykket mitt er at mange klubber er flinke til å tenke at man må yte for å nyte. Det er ingen selvfølge at man skal få reise. De har lenge vaert veldig flinke i lagene utenfor byen, men nå ser jeg at bylagene begynner å komme etter.

Lyngbø Sportsklub­b

Dugnad: Ryddet takstein, solgt toalettpap­ir.

– Man skal skaffe inntekter for at alle skal kunne bli med, men barna må også vite at de må jobbe for tingene. Deler av pengene som vi har samlet inn skulle gå til noe utstyr. De fleste

Haldor og Mathias på Bjargs gutter 15-lag solgte kaker og boller til inntekt for klubbens deltakelse i Dana Cup. foreldre kunne nok betalt for denne bagen og genseren, men ungene synes det er kjekt at det er de som har jobbet for det, sier trener Kent Bjarte Traeen.

Bønes Idrettslag

Dugnad: Loppemarke­d, flaskeinns­amling og basar.

– For oss er det viktig å ha dugnad, og vi prøver å finne på litt forskjelli­g. I januar hadde vi loppemarke­d, og deler av dette vil gå til Dana Cup. Så hadde vi basar i april. Flaskeinns­amling er nok det som genererer mest, og noe vi kan leve på hele året, sier lagleder for jenter 14, Synnøve Tangen Stub.

Flaktveit Idrettslag

Dugnad: loddsalg.

– Vi har vel holdt på med dugnad i åtte måneder nå. Grunnen til at vi gjør det er for å kunne senke kostnadene slik at alle kan vaere med. Vi har bevisst kun hatt dugnader som ungene får vaere med på. Da går pengene til dem selv, og det er lett å få dem med på det. Dugnad har alltid vaert viktig for oss i Flaktveit, sier trener Ronny Fjellet.

Flaskeinns­amling og

Askøy Sportsklub­b

Dugnad: Loppemarke­d med salg av bruksting, bøker og kaker. Flaskeinns­amling.

– Det blir mest sannsynlig varmt underveis i Danmark, så vi trengte halvermete drakter. På grunn av dugnadsarb­eidet fikk vi muligheten til å kjøpe et nytt draktsett og gjøre litt kjekke ting underveis i Danmark. Det er viktig med dugnad, for det handler om at vi er et lag. Det at spillerne jobber sammen for å tjene penger til laget, det gir veldig viktige signaler. Jeg tenker at det naermest er en selvfølge. Fotball er en lagidrett, og det skal det også vaere utenfor banen, sier lagleder for jenter 14, Line Orvedal. Dana Cup spilles fra 23–28 juli.

 ?? FOTO: SYNNØVE TANGEN STUB ?? LOPPEMARKE­D: Bønes’ jenter 14-lag arrangerte loppemarke­d for å samle inn penger til Dana Cup.
FOTO: SYNNØVE TANGEN STUB LOPPEMARKE­D: Bønes’ jenter 14-lag arrangerte loppemarke­d for å samle inn penger til Dana Cup.
 ?? FOTO: BJARG IL ?? KAKESALG:
FOTO: BJARG IL KAKESALG:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway