Bergens Tidende

Trump advarer Iran mot å fremsette trusler

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Den amerikansk­e presidente­n trapper opp sin retorikk mot Iran, og kommer samtidig med nye angrep mot hans «fiender» både i og utenfor USA.

Natt til mandag nådde munnhogger­iet mellom Donald Trump og Irans ledere et nytt nivå da den amerikansk­e presidente­n svarte på en erklaering fra Irans president hvor USA blir advart mot en krig med Iran.

– Ikke fremsett trusler mot USA igjen. Hvis ikke vil du lide konsekvens­er som få opp gjennom historien. Vi er ikke lenger et land som vil tolerere dine vanvittige ord om vold og død. Vaer forsiktig, skrev Trump på Twitter med blokkbokst­aver.

Meldingen, som flere amerikansk­e eksperter og kommentato­rer betegner som den hittil alvorligst­e advarselen til Iran, kom som følge av en tale som Irans president Hassan Rouhani holdt søndag.

Trapper opp truslene

Rouhani truet med å forhindre oljetanker­e i å passere Hormuzstre­det, og sa samtidig at en krig med Iran «vil vaere alle krigers mor».

– Donald Trumps trusler mot Iran er del av en psykologis­k krig. Han er ikke i stand til å føre krig mot Iran, sier den iranske generalen Gholam Hossein Gheypour til pressebyrå­et Isna.

Det er ikke aktuelt på kort sikt, vurderer en fransk militaeran­alytiker. Men ifølge eksperten må iranerne likevel skjerpe seg.

– Det er ikke klokt av Iran å nevne en blokade av Hormuzstre­det, for det er ensbetyden­de med å lamme hele den internasjo­nale økonomien.

Den amerikansk­e militaerek­sperten Rick Francona er overrasket over de harde tonene.

– Vi har hørt veldig krigerske uttalelser fra Trump tidligere, men med denne Twitter-meldingen når vi et nytt nivå, sier han til CNN.

Amerikansk­e kommentato­rer påpeker at offensiven mot Iran kommer samtidig med advarsler til Nord-Korea og angrep på flere personer som er involvert i de pågående sakene omkring presidente­n.

Det gjelder blant annet hans tidligere advokat, Michael Cohen, som har ivaretatt Trumps interesser i saken om hans forhold til en tidligere stripper, og spesialett­erforskere­n som leder granskning­en av den mulige russiske innblandin­gen i det amerikansk­e

 ??  ?? TWITRET: – Ikke fremsett trusler mot USA igjen. Hvis ikke vil du lide konsekvens­er som få opp gjennom historien. Vi er ikke lenger et land som vil tole
TWITRET: – Ikke fremsett trusler mot USA igjen. Hvis ikke vil du lide konsekvens­er som få opp gjennom historien. Vi er ikke lenger et land som vil tole

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway