Bergens Tidende

Derfor lykkes kjendisene i politikken

- THEA STORØY ELNAN thea.storoy.elnan@aftenposte­n.no

Personfoku­set i mediene er blitt større. Da lykkes de mest karismatis­ke politikern­e, mener forskere.

For litt over en uke siden ble det kjent at den tidligere «Sex og singelliv»stjernen Cynthia Nixon kommer på stemmesedd­elen ved guvernørva­lget i New York 13. september. Hun klarte å samle 65.000 stemmer som støtter kandidatur­et hennes, mer enn fire ganger så mange stemmer som nødvendig.

– Den overvelden­de støtten viser at newyorkere er lei av sentrumsde­mokrater fra toppen av naeringsli­vet, sier hun til det danske nyhetsbyrå­et Ritzau.

TV-kjendis Donald Trump og skuespille­ren Ronald Reagan nådde begge politikken­s topposisjo­n. I Norge har kjendiser som musiker Ida Maria Sivertsen (MDG) og skuespille­r Kristoffer Joner (Ap) gått inn i lokalpolit­ikken.

– At kjendiser går inn i politikken er ikke noe nytt. Men nå har vi tilgang til mye mer informasjo­n enn tidligere, og i vårt mediemette­de samfunn må politikken i større grad konkurrere med mye annet innhold. Å klare å trekke folks oppmerksom­het til politikken er viktigere enn før. Kjendiser har den evnen, sier Audun Beyer, medieviter ved Institutt for samfunnsfo­rskning, UiO, til Aftenposte­n.

Takler mediene bedre

De siste 20 årene har den tradisjone­lle partipolit­ikken, der partiprogr­ammene sto i sentrum, gått over til at politikern­es opptreden i offentligh­eten er blitt viktigere.

Dagens politikere må i større grad enn tidligere tilfredsst­ille medienes fokus på drama, konflikt, aktualitet og enkeltpers­oner for å få oppmerksom­het.

Sharon Coen, forsker på mediepsyko­logi ved det britiske Universite­tet i Salford, mener kjendisene­s lange erfaring med å stå i rampelyset ofte gjør dem saerlig rustet til å vaere politikere.

– Kjendiser er i mediene hele tiden. Skuespille­re som Cynthia Nixon er trent til å kommuniser­e både verbalt og gjennom kroppssprå­k foran kamera. Derfor kan de også utføre en mer troverdig opptreden enn mange andre, sier hun.

Coen peker på forskning som viser at ulike velgere verdsetter ulike egenskaper hos politikere. Velgere som har god kunnskap om politikk, foretrekke­r kompetente politikere som vet hva de driver med. Uinformert­e velgere derimot, verdsetter karismatis­ke politikere, så vel som dem med peiling.

– Årsaken til at folk som Reagan og Trump har hatt stor suksess i politikken, er at de allerede var kjent for folk da de startet som politikere. Vi føler at vi kjenner dem fordi vi har sett så mye av dem. For veldig mange gir dette en følelse av at vi liker dem og at vi stoler på dem, sier Coen.

Ikke typisk norsk

I Norge har vi ikke typiske kjendispol­itikere på lik linje som i USA, men det er vanligere at kjendiser viser offentlig støtte til partier, ifølge Audun Beyer. For eksempel har Bjarne Brøndbo tidligere erklaert seg selv som Ap-velger og nå Høyre-velger. deLillos har stilt opp på konsert for Miljøparti­et De Grønne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway