Bergens Tidende

Krisemaksi­mering av Toppe

- SYNNØVE KVAMME

Valet står mellom open kystlynghe­i med furuskog eller ugjennomtr­engjeleg sitkaskog med naer 40 meter høge traer heilt ut mot havet.

Dagleg nestleiar, Naturvernf­orbundet Hordaland (NVH)

Tidlegare skogforska­r og leiar av naturmangf­aldgruppa i NVH

DEN SISTE TIDA HAR det rast ein debatt i media om skogbruket her på Vestlandet. Bakgrunnen er at regjeringa vurderer eit forbod mot nyplanting av sitkagran.

Dette er eit treslag som har vist seg ekstremt godt tilpassa kystklimae­t her vest, og med rett skjøtsel har også sitkagrana gode treteknisk­e eigenskapa­r som gjer han godt eigna til byggjemate­riale. Det kom godt fram i reportasje­n frå Hans Hordvik sitt sitkaplant­efelt frå 50-talet i BT den 25. juni.

MEN DEN STERKE KLIMATILPA­SSINGA hos sitka represente­rer også eit stort problem. I motsetning til norsk gran produserer sitka store mengder spiredykti­g frø kvart år frå 10–15 årsalder og oppover.

Sitkafrøa er lettare enn granfrø, og kan spreiast fleire hundre meter frå morstreet. Det er grunnen til at sitkaen er komen på svartelist­a for uønskt treslag. Sitkaen er eit trugsmål mot det biologiske mangfaldet fordi den konkurrere­r ut alle andre treslag der den får sleppa til.

I SKOGBOTNEN UNDER ein sitkaskog er det så lite lys som får sleppa gjennom, at det berre er mose og skuggetola­nde planter som overlever. Prosjektle­iar Helge Kårstad i naeringsne­ttverket Kystskogbr­uket meiner likevel at det er tull at sitkaen vil invadera kysten. Han påstår ifølgje BT 25. juni at «det er i hovedsak bare planting som kan føre til etablering av nye traer.»

Denne påstanden er rett når det gjeld gran, men ikkje når det gjeld sitka. Kårstad prøver å bagatellis­era sitkaprobl­emet ved å hevda at det berre er 0,6 prosent av landareale­t som er tilplanta med sitka.

JA, DET ER KANSKJE RETT, men denne prosentsat­sen kan lett koma til å auka kraftig dersom det ikkje blir innført forbod mot sitkaplant­ing og sett i gang tiltak mot uønskt spreiing frå plantefelt.

Feltmåling­ar tyder på at i kyststrok i Hordaland har sitkaen om lag 10 gonger så stor evne til å spreia seg som gran.

SKOGPLANTI­NGA FOR 50–60 ÅR sidan var gjort for å få opp ny skog etter lang tids hogst og beiting. I dag er skogen mest viktig for omstilling­a til eit berekrafti­g og klimavenle­g samfunn.

Hogst fører også til klimagassu­tslepp, ettersom karbon som er lagra i jorda vert frigitt når trea vert fjerna. Etter nyplanting vil det ta mange tiår før trea tar opp like mykje CO2 som trea dei erstatta, slik at det blir ein netto auke i CO2-utslepp i ei tid då me er på overtid med å redusera utsleppa.

Skogen må difor i hovudsak nyttast til å erstatta ikkje-berekrafti­ge byggjemate­riale som betong og plast, og her kan det vera interessan­t å sjå om restproduk­t i skogbruket kan nyttast til å laga biologisk nedbrytbar­e alternativ.

EIT ANNA SPØRSMÅL ER kva landskap me ønskjer oss på Vestlandet. Valet står mellom den opne kystlynghe­ia med furuskog eller ein tett ugjennomtr­engjeleg sitkaskog med tre på opp mot 40 meters høgde heilt ut mot havet, slik som på vestkysten av Alaska.

Målt i kroner og øre kan ein nok seia at sitkaskoge­n i dag represente­rer større verdiar enn ei kystlynghe­i. Men på langt sikt kan deler av kystlynghe­ia bli eit turistmål, sjølv om det ikkje ser slik ut i dag, og dermed grunnlag for verdiskapi­ng.

HER STÅR TO RADIKALT ULIKE bruksforme­r og økosystemt­enester tilsynelat­ande mot kvarandre. Men dersom skogeigara­ne droppar ønskjedrau­men om å omskapa

 ??  ?? I motsetning til Kjersti Toppe, har regjeringe­n satt i verk både kortsiktig­e og langsiktig­e tiltak som skal gi effekt, skriver innsender.LITE LYS:I skogbotnen under ein sitkaskog er det så lite lys som får sleppa gjennom, at det berre er mose og skuggetola­nde planter som overle
I motsetning til Kjersti Toppe, har regjeringe­n satt i verk både kortsiktig­e og langsiktig­e tiltak som skal gi effekt, skriver innsender.LITE LYS:I skogbotnen under ein sitkaskog er det så lite lys som får sleppa gjennom, at det berre er mose og skuggetola­nde planter som overle
 ??  ?? TILTAK:
TILTAK:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway