Bergens Tidende

Skremselsp­ropaganda fra Nav-direktøren

-

Å lese Nav-direktør Sigrun Vågengs spådommer om velferdsst­atens fremtid i ulike aviser i sommer kan gjøre selv den tøffeste mørkeredd. Men er det Nav-direktøren­s jobb å bedrive skremselsp­olitikk fra sitt byråkrat-skrivebord, spør innsender.

seg i denne debatten på grunn av to ting:

Når Nav-direktører og regjeringe­n gjennom Perspektiv­meldingen stadig terper på eldrebølge­n som trussel mot velferdsst­aten, gjør den noe med oss eldre. Vi føler oss som en byrde og belastning. Det er ikke bra. Og det er heller ikke korrekt.

Hvis vi gjør «kaken» som velferdsst­aten er mindre gjennom skattelett­elser til de rike, blir det mindre å fordele. Det vil ikke bare gå ut over pensjonist­er, som får pensjonen sin underregul­ert hvert eneste år. Det vil også gå ut over rettighete­ne til unge. Rettighete­r som vi har kjemper for, og som er viktige sosiale sikkerhets­nett - som fødselsper­misjon, sykelønn og ferie.

VELFERDSST­ATENS FREMTID går ikke gjennom kutt i velferden. Den går dels gjennom å sikre og holde «fordelings­kaken» stor nok, og god forvaltnin­g av den.

Pensjonist­forbundet har flere ganger uttrykt bekymring for alle unge som ikke kommer inn på arbeidsmar­kedet. Vårt forslag er å bruke eldre ansatte i for eksempel eldreomsor­gen eller i vedlikehol­dsavdeling­en i kommunen

til å veilede og motivere unge utenfor arbeidsmar­kedet til aktivitet.

Det vil gi større effekt enn å jage ungdom «opp av sengen» for å stå og spa grus alene. Motivasjon har ofte større effekt enn straff og trusler.

DA PENSJONSRE­FORMEN ble innført, var argumentet en mer baerekraft­ig pensjonsor­dning. Underregul­eringen er jo nettopp et kutt i velferdsor­dningene våre. Samtidig som Statens pensjonsfo­nd utland - Oljefondet - skal sikre pensjonen til våre barnebarn. Hvorfor nevnes ikke pensjonsfo­ndet med ett ord? Er det grunn til å føle seg lurt?

Samlet forsørgels­esbyrde for yrkesaktiv­e, når vi legger barn og unge fra 0 til 24 år og eldre over 65 år til grunn, frem til 2060 er lik slik den var i 1970, ifølge en artikkel av cand. oceon Jan Mønnesland i Fagbladet Samfunn og Økonomi. Det er med andre ord ingen grunn til panikk, vi fikk det til i 1970 også, da uten oljeformue­n.

 ?? ARKIVFOTO: EIVIND W. SKIFJELD ?? BYRÅKRAT-SKRIVEBORD:
ARKIVFOTO: EIVIND W. SKIFJELD BYRÅKRAT-SKRIVEBORD:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway