Bergens Tidende

For mange er ikke Bybanen et alternativ

- TRYM H. AAFLØY

Folkeaksjo­nen mot mer bompenger i Bergen, initiativt­aker UNGDOMSKAN­DIDAT i Venstre, August Simonsen, prøver 17.07 å svare på mitt innlegg om bompenger. Det gjør han ikke. Han griper fatt i ett eneste argument, og påstår at bilkjøring er vår kampsak. Det er feil, vi ønsker ikke mer bil i sentrum. Vi ønsker at de som er avhengig av bilen, skal slippe å betale det hvite ut av øyet. Bilkjøring­en kan reduseres med gulrot i stedet for pisk.

Alle ønsker renere luft, men biltrafikk er bare en av mange forurensni­ngskilder. Ifølge TØI synker forurensni­ngen fra biltrafikk­en. CO2-utslipp vil gå ned med 2,3 millioner tonn frem til 2030. Iflg. Miljødirek­toratet går utslipp av nitrogenok­sider stadig ned.

Luften blir stadig bedre, helt uten Venstres hjelp.

SIMONSEN BERØRER ikke kjernen i innlegget: Bominntekt­ene blir lavere enn budsjetter­t. Byvekstavt­alen sier at bominntekt­er blir om lag 1 milliard kroner per år. Inntekter Bergen er helt avhengig av. Men faerre biler gir mindre penger til å betale utgiftene.

«Det er et mål at veksten i persontran­sporten (...) skal tas med kollektivt­ransport, sykling og gåing», sier NTP om målet for Byvekstavt­alen. Slik banen er planlagt, vil den ikke oppfylle NTPs krav. Banens mål er ikke å frakte folk effektivt til jobb. Mange som tar banen, ville ellers syklet, gått eller tatt bussen.

FOR MANGE BILISTER er ikke banen et alternativ. Dette har Simonsen ikke kommentert. Hva vet han om å bringe barn i barnehagen i allslags vaer, dra på jobb når eneste kollektivt­ilbud er rådyr taxi, å drive en bedrift der bil er helt nødvendig? Det er mange som vil ha hans svar på det.

Byen stopper ikke når siste buss eller bane er gått for natten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway