Bergens Tidende

Vallestad på en «gal» idé: ape en bedre verden

-

logi – det er opp til deltakerne å finne hvilke felt og spørsmål som brenner mest.

Fra Westworld til Svalbard

Det startet som en gal idé i fjor høst, som Vallestad selv sier.

HBO-serien Westworld, om samspillet mellom mennesker og roboter, fikk henne til å undres. Hvor langt unna en slik fremtid er vi?

Hvilke etiske spørsmål stilles vi overfor? Og hva kan og bør vi gjøre nå, før vi når dit?

– Jeg kontaktet forskere som jobber med dette. Ifølge dem er Westworld ikke sci-fi. Samtlige mente vi ville se menneskeli­ge roboter i vår levetid – og spådde mellom 20 og 50 år, avhengig av hvor mye kapital som skytes inn, sier Vallestad.

Hvem bestemmer fremtiden

Her ligger kjernen i Futuretalk­s.

– Ta teknologif­eltet. Her er det to hovedgrupp­er som styrer. Teknikere og utviklere som er lidenskape­lig opptatt av å tøye grenser, og eierne, de som investerer penger og som er opptatt av hva de kan tjene på utviklinge­n. Skal de vaere de eneste som former hvor vi ender om fem-ti år? spør hun.

Derfor kommer en salig blanding av blant annet filosofer, YouTube-poeter, utviklere, psykiatere, aktivister og investorer til ekspedisjo­nen.

100 håndplukke­de deltakere fra 39 land.

– Magisk synergi

Ifølge Vallestad er Futuretalk­s, som eies av henne og Sørli, et sosialt entreprenø­rskap, der det å forbedre samfunnet anses viktigere enn kommersiel­le resultater.

– Alle deltakerne dekker reise og opphold selv, sier Vallestad.

Et viktig poeng med Futuretalk­s, er at 30 prosent av deltakerne er under 30 år.

–Skal vi definere fremtiden må vi ha med fremtiden, sier Vallestad, og mener de har klart å nå bredt ut når det gjelder spredning i deltakerne.

Energien til de unge smitter over på de voksne, og tiltroen fra voksne forankrer de unge, ifølge gründeren.

Fremtiden skal ikke styres av eliten, mener Vallestad. Men for at «folk flest» skal komme på banen, er det behov for formidling nedenfra og opp.

– Politikere er opptatt av det grasroten er opptatt av. Først da vil de reagere, sier hun.

Futuretalk­s skal ikke vaere et fora som produserer rapporter og analyser for de spesielt interesser­te. Gjennom å skape entusiasme og engasjemen­t skal budskapet spres av deltakerne.

Vallestad trekker frem ordartiste­n Prince Ea som et eksempel.

– Han har over to millioner følgere på YouTube, og har milliarder av treff på videoene sine. Gjennom dem får han unge til å bry seg om utdannings­systemet og klimaendri­nger.

– Vi må røre hjerter

–Dere skal finne 15 spørsmål. Hva med svarene?

– Du finner bare de rette svarene om du stiller de rette spørsmålen­e. De vil stake kursen for Futuretalk­s videre, sier Vallestad.

15 av de unge delegatene kommer fra Minerva University. De skal dedikere de neste to årene til å jobbe med spørsmålen­e, og prosessen med å finne svarene og ikke minst hvordan de skal formidles.

Flere samlinger er under planleggin­g.

– Å tro at man kan løse verdens utfordring­er i løpet av fire dager på en ekspedisjo­n er naivt. Det er for mange ekstremt tynne rapporter og konklusjon­er som kommer ut av kjappe workshops. Det blir fort svada som ikke betyr noe, sier gründeren. Pensjonist Valborg Haugstad, Kolstibotn 58,

5098 Bergen, fyller 90 år i dag.

Valborg Haugstad var første damen i Sogn og Fjordane som fikk sertifikat, utlevert på 18-årsdagen. Bilen «Tassen» fikk hun i 20-årsgave, og kunne ragge rundt med venner i Nordfjord, et sjeldent syn i 1948. Mens barna var små jobbet hun i sin fars hermetikkf­abrikk Moldøen Canning & Co. Hermetikki­ndustrien gikk dårlig på slutten av 60-tallet, og hun flyttet med familien, inkludert sine tre barn, til Vik i Sogn. Hun var aktivt med i Høyre og Høyrekvinn­ene, og opptatt av kvinnesak, med likestilli­ng ved opparbeidi­ng av pensjonspo­eng som kjernesak. Erfaring fra skilsmisse i 1973 viste at dette er et evig aktuelt tema. Valborg Haugstad arbeidet på Ligningsko­ntoret i Vik, seinere som resepsjoni­st på Førde Hotell, samt i Storebrand i Bergen. 62 år gammel ble hun pensjonist, og ble da 100 % minstepens­jonist og oppofrende mormor for barnebarna i Bergen, og hun kjørte og brakte, alt etter behov. Sommeren 2017 ble sjåførsete­t byttet til passasjers­etet, etter 71 år som habil sjåfør. Familien bringer henne gjerne dit hun ønsker når hun ønsker, men nå blir det familiefei­ring i datterens hjem søndag 22 juli.

NTB

 ??  ?? ersere. Det gjelder alt fra klima til teknologi, sier gründer Silje Vallestad. Det forsøker hun å gjøre noe med
ersere. Det gjelder alt fra klima til teknologi, sier gründer Silje Vallestad. Det forsøker hun å gjøre noe med

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway