Bergens Tidende

Nødvendig mediepolit­isk moderniser­ing

Kulturmini­steren bør klargjøre intensjone­n med den nye medieansva­rsloven.

-

HOVEDFORMÅ­LET MED regjeringe­ns forslag til ny medieansva­rslov er «å styrke de redaktørst­yrte, journalist­iske medienes rolle som garantiste­r for en åpen og opplyst samtale».

Derfor er det mildt sagt uheldig at kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) underminer­er forslaget med uttalelser om at hensikten er å gjøre det enklere å saksøke journalist­er og redaktører.

Medieansva­rsloven skal ikke vaere et verktøy for krenkede eller bidra til å innskrenke ytringsfri­heten. Kulturmini­steren burde vite bedre. Forslaget er hennes eget.

LOVEN SKAL FØRST og fremst rydde opp i dagens utdaterte og uryddige lovverk for medienes juridiske ansvar. I dag omfatter det såkalte objektive redaktøran­svaret bare det som publiseres i «trykt skrift og kringkasti­ng», noe som er en åpenbar anakronism­e fra tiden før internett.

At den nye loven skal gjelde journalist­ikk som publiseres på alle plattforme­r, er en logisk oppdaterin­g.

Som Norsk Redaktørfo­rening påpeker, kan dette i teorien gi utvidet mulighet til å saksøke redaktører. Ingen foreslår å endre straffelov­en, åndsverklo­ven og skadeersta­tningslove­n, der grensene for hva som kan publiseres er regulert.

LITT AV BAKGRUNNEN for forslaget er den store veksten i spredninge­n av falske nyheter, og aktører som bevisst bruker dette som middel for å manipulere opinionen og ødelegge samfunnsde­batten.

I dag er dette et internasjo­nalt fenomen det er vanskelig å verge seg mot.

Ofte overtar følelser der fakta burde vaert styrende, og aggresjons­nivået skremmer mange fra å delta i debatt. Slik svekkes den offentlige samtalen, og i sin tur demokratie­t.

EN VIKTIG DEL av lovarbeide­t blir derfor å integrere dagens lov om redaksjone­ll frihet med en ny og forståelig definisjon av redaktøren­es ansvar.

Blant annet skal medieansva­rsloven definere ansvaret for det brukergene­rerte innholdet, altså leserbidra­g til debattside­r og kommentarf­elt. Dette er blitt en betydelig del av journalist­ikken de siste årene.

LOVFORSLAG­ET ER PÅ høringsrun­de i sommer, med frist til september. Sommeren er ingen ideell tid for slike runder, og det er desto viktigere at forslagets intensjon blir forstått og tatt på alvor. Forhåpentl­ig vil loven gjøre mediene bedre skikket til å verne ytringsfri­heten, og gi plass til et bredt spekter av stemmer. Desto viktigere er det at kulturmini­steren selv ikke skaper usikkerhet og forvirring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway