Bergens Tidende

Norge rammes ikke av Ryanair-streik

- LINUS RØVIK HAUGE, NTB samfunn@bt.no

Ryanair kansellere­r 600 flyginger onsdag og torsdag som følge av streik, og over 100.000 passasjere­r rammes. Reisende fra Norge kan imidlertid puste lettet ut.

– Enn så lenge blir ikke reisende fra Torp rammet. Dette gjelder primaert flygninger til og fra Irland, og vi har ikke Irland blant våre direktedes­tinasjoner. Men samtidig vet vi jo ikke helt hvordan dette utvikler seg, sier administre­rende direktør Gisle Skansen ved Sandefjord lufthavn Torp til NTB.

Sjekk flygningen­e

Heller ikke fra Gardermoen går det direktefly til Irland. Her flyr Ryanair kun til London og Latvias hovedstad Riga. Fra Haugesund går det Ryanair-fly til Malaga og Alicante, men ingen onsdag og fredag denne uka. Reisende anbefales imidlertid å sjekke om flygningen går som planlagt.

– Enn så lenge er den informasjo­nen vi har fått at streiken ikke vil ha noen påvirkning her. De reisende kan puste lettet ut, men det kan vaere veldig fornuftig å gå inn på flyselskap­enes hjemmeside­r og sjekke hvordan tingene ser ut for den spesifikke flighten som de har bestilt eller vurderer å bestille, sier Skansen.

Flere konflikter

Det er fagforenin­gen CNE som tar ut kabinansat­te i streik i Belgia, Portugal og Spania 25. og 26. juli. I Italia streikes det kun den første dagen. Som følge av streiken kansellere­r Ryanair til sammen 600 flygninger, og over 100.000 passasjere­r rammes.

Flyselskap­et klarte så vidt det var å unngå en storstreik før jul i fjor da selskapet anerkjente fagforenin­ger for første gang i selskapets 32 år lange historie. Siden har det imidlertid vaert vanskelig å bli enig om avtaler i enkelte land.

Det er hevet over enhver tvil at det vil bli flere konflikter i tiden framover som følge av forhandlin­gene selskapet nå har satt i gang, uttalte flyanalyti­ker og daglig leder for analysesel­skapet Winair, Hans Jørgen Elnaes, til Dagens Naeringsli­v mandag.

Pilotlønni­ngene

Forrige uke gikk Ryanair hardt ut mot pilotene i flyselskap­et som er basert i Irland og som tirsdag gjennomfør­te en tredje

24-timersstre­ik på under to uker. Ledelsen har svart med å offentligg­jøre pilotenes lønninger, som i flere tilfeller ligger over 200.000 euro.

Ryanair er naturligvi­s ikke fornøyd med at flyselskap­ets mange ruter og reisende blir rammet, og viser også til at de kabinansat­te får «godt betalt» – med en årslønn på opp mot 40.000 euro – snaue 400.000 kroner. Det pekes også på gode arbeidstid­sordninger, med

14 dager fri hver måned, sykelønnso­rdning og andre goder.

Mange rammes

Den britiske avisen The

In1depende­nt skrev i begynnelse­n av juli at Ryanair hadde måttet kansellere

1100 flygninger måneden før som en konsekvens av streikene blant flygeleder­e og bemannings­mangel. I juni ble til sammen over

210.000 passasjere­r rammet av kanselleri­nger som berørte europeisk luftrom.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KONFLIKT: Selv om Norge ikke rammes av Ryanair-streik i første omgang, vet ingen hvordan streiken vil utvikle seg.
FOTO: NTB SCANPIX KONFLIKT: Selv om Norge ikke rammes av Ryanair-streik i første omgang, vet ingen hvordan streiken vil utvikle seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway