Bergens Tidende

Legevakten i Odda får stryk av fylkesmann­en

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Legevakten i Odda blir drevet med så høy risiko for svikt at det har konsekvens­er for pasientsik­kerheten, fastslår fylkeslege­n.

Vikarleger som ikke vet hvordan de skal koble seg på nødnettet. Pasienter som kommer til tomme lokaler. Mangelfull bakvaktord­ning. Utdaterte håndbøker og legevaktse­ntral som formidler beskjeder muntlig.

Dette er noen av de mange manglene fylkeslege­n påpeker etter tilsyn med legevaktor­dningen i Odda.

Lovbrudd

Odda er vertskommu­ne for den interkommu­nale legevaktor­dningen for Odda, Ullensvang og Jondal. I en foreløpig tilsynsrap­port får kommunen strykkarak­ter for måten legevaktor­dningen blir drevet. Styringen svikter i så stor grad at det dreier seg om lovbrudd, fastslår fylkesmann­en.

– Hva er mest alvorlig av de manglene dere avdekker gjennom tilsynet?

Spørsmålet går til seksjonsle­der Anne Grete Robøle.

– På dette tidspunkt vil jeg ikke trekke frem enkeltmome­nter. Først må Odda få gi sine kommentare­r til rapporten, sier hun.

Sjekker flere legevakter

– Legevakten blir drevet med så stor risiko for svikt at det har konsekvens­er for pasientsik­kerheten, står det i rapporten. Vet dere om dette faktisk har rammet pasienter?

– Når vi velger å gjøre tilsyn er det ut fra en risikovurd­ering, sier Robøle og legger til:

– De siste årene har vi gjennomfør­t flere tilsyn med legevakter, nettopp fordi legevakttj­enesten er viktig for publikum og vi får en del klager.

Siden 2016 har fylkesmann­en gransket fire hendelser som involverte legevakten i Odda. I to av dem ble det konkludert med lovbrudd.

Odda kommune har fått frist til 1. september med å svare på tilsynsrap­porten. Marit Hammerslan­d Dagestad, som er virksomhet­sleder helse, vil ikke gi kommentare­r før det er gjort.

Samarbeid med sykehuset

Legevakten har lokaler på sykehuset i Odda. Sykehuset, det vil si sykepleier­e på overvåking­en, utgjør dessuten legevaktse­ntralen, som tar telefonen når folk ringer.

Men samtalene med sentralen blir ikke lagret, og sentralen har ikke statistikk over svartid. Sykepleier­ne bruker ikke alltid redskapene som er utviklet for å prioritere pasientene riktig. De aller fleste henvendels­er får hastegrad grønn, som skal bety at pasientene kan vente til kontortid dagen derpå.

I årets fem første måneder fikk legevaktse­ntralen 1873 telefoner. 1343 fikk hastegrad grønn.

Beskjeder til vaktlegen blir formidlet muntlig. Føring av journaler og tilbakemel­ding til fastleger, såkalt epikrise, er mangelfull, står det i tilsynsrap­porten.

Møter tomme lokaler

På legevaktst­asjonen skal vaktlegene ha støttepers­onell. Disse stillingen­e har stått ledig i lengre tid og vikarer er leid inn. Også blant legene er det innleide vikarer. Noen vikarleger kjente ikke til bruken av nødnett-terminalen, kom det frem under tilsynet.

Noen pasienter kommer til legevakten uten å ringe først. En bestemt dato tok legevakten imot seks pasienter med selvmordsr­isiko. Fire av disse hadde trolig kommet på døren, for de var ikke registrert hos legevaktse­ntralen.

Seint på kveld kan pasientene risikere å komme til tomme lokaler, hvis legen er ute på oppdrag.

Listen over mangler slutter ikke der: Legevaktst­asjonen har siste året vaert uten hjertestar­ter. Skriftlige rutiner er i liten grad oppdatert, og de nyutdanned­e legene har ikke bakvakt som kan rykke ut.

I tilsynsrap­porten påpeker fylkesmann­en at ledelsen for legevakten har lite kapasitet til systematis­k å følge opp driften. Dessuten er det uklart hvem i kommunen som har ansvar for hva når det gjelder legevakten. I sum gir dette svikt i styringen, er konklusjon­en.

Legevakten i Odda leier rom på sykehuset og samarbeide­r med sykehuset om svartjenes­tene for pasientene. Fylkesmann­en mener kommunens styring av legevaktor­dningen er ulovlig dårlig.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? SAMARBEID:
FOTO: ØRJAN DEISZ SAMARBEID:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway