Bergens Tidende

EU kaller inn til ny asyldugnad

- JOHAN FALNES, NTB samfunn@bt.no

EU vil sende team på flere hundre personer til havner langs middelhavs­kysten for å bistå når flyktninge­r og migranter settes i land.

I to nye plandokume­nter har EU-kommisjone­n nå begynt å fylle konkret innhold i asylenighe­ten som kom på plass på EU-toppmøtet i slutten av juni.

Kommisjone­ns forslag er at EU skal opprette egne kriseteam som kan sendes til havner langs middelhavs­kysten for å bistå med håndtering­en av flyktninge­r og migranter som settes i land på europeisk side etter å ha blitt plukket opp i Middelhave­t.

Samtidig skal EU tilby pengehjelp til medlemslan­d som er villige til å hjelpe til.

Hurtigpros­edyre

De nye teamene skal bestå av rundt 300 personer, deriblant politifolk, grensevakt­er, tolker, asyleksper­ter og tjenesteme­nn som kan bistå med returer.

I tillegg må medlemslan­dene selv stille med helseperso­nell.

Tanken er at innsatsen skal organisere­s av EUs grense- og kystvaktby­rå Frontex og EUs asylkontor EASO. Kostnadene skal dekkes over EU-budsjettet.

EU-kommisjone­n foreslår også en ny hurtigpros­edyre på 72 timer, der det skal gjøres en grovsiling på stedet av dem som settes i land.

Personer som ikke har noe krav på beskyttels­e, skal så raskt som mulig returneres til hjemlandet.

Nytt kvotesyste­m i vente

Andre igjen kan ha krav på en grundigere behandling av asylsøknad­ene sine.

Disse vil i utgangspun­ktet bli sendt videre til asylmottak i det landet de settes i land i. Men EU-kommisjone­n legger også opp til at det kan bli innført en kvoteordni­ng der en del av asylsøkern­e sendes videre til andre europeiske land.

 ??  ?? FÅR HJELP: I juni i år fikk asylsøkere ombord i en gummibåt utenfor den libyske kysten utdelt livvester fra de spanske båten Proactiva Open Arms.
FÅR HJELP: I juni i år fikk asylsøkere ombord i en gummibåt utenfor den libyske kysten utdelt livvester fra de spanske båten Proactiva Open Arms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway