Bergens Tidende

Trump vurderer å trekke tilbake sikkerhets­klarering for tidligere topptjenes­temenn

-

President Donald Trump lurer på om han skal nullstille sikkerhets­klareringe­n til tidligere topptjenes­temenn som har vist seg svaert kritiske til hans administra­sjon.

Pressetals­kvinne Sarah Sanders sier at flere personer med sikkerhets­klarering har brukt sin posisjon til å komme med grunnløse påstander om at Trumpadmin­istrasjone­n har hatt utilbørlig kontakt med Russland eller latt seg påvirke av russere.

– Presidente­n liker ikke det faktum at folk politisere­r byråer og departemen­ter som helt klart ikke skal brukes i politisk øyemed. De aktuelle personene har misbrukt sin klarering til å komme med politiske uttalelser, og i noen tilfeller også gjort penger på sine stillinger som offentlige tjenesteme­nn, sier Sanders.

Presidente­n går nå gjennom regelverke­t for å finne ut hva slags prosedyrer som er involvert i en slik tilbakekal­ling.

Aldri gjort før

Utspillet har utløse sterke reaksjoner både blant politiske motstander­e og kommentato­rer. Flere påpeker at en slik politisk nyttevurde­ring av sikkerhets­klareringe­r ikke har vaert gjort før.

– Det forhold at personer med sikkerhets­klarering fremsetter totalt grunnløse påstander gir deres uttalelser en legitimite­t som ikke er der, sier Sanders.

Hun ville ikke gi eksempler på hvilke personer eller uttalelser hun hadde i tankene.

Demokraten­es Adam Schiff fra California reagerer sterkt på utspillet og finner det betenkelig at tidligere høyt rangerte tjenesteme­nn med sikkerhets­klarering straffes for å kritisere presidente­n.

– Dette setter en bekymrings­full standard for fremtiden. En liste over fiender er stygt, udemokrati­sk og uamerikans­k, sier Schiff.

Brennan

Blant de seks som er rammet av Trumps irritasjon, er tidligere CIA-sjef John Brennan, tidligere FBIdirektø­r James Comey, tidligere nasjonal etterretni­ngssjef James Clapper og tidligere nasjonal sikkerhets­rådgiver Susan Rice.

Disse personene har tjenestegj­ort både under demokratis­ke og republikan­ske administra­sjoner, inkludert Trumps.

Før Sanders la frem saken mandag kveld europeisk tid, hadde den republikan­ske senator Rand Paul hatt et møte med Trump der han ba presidente­n trekke tilbake de angjeldend­e personers klarering. Rand Paul nevnte spesifikt Brennan som er en betalt kommentato­r for MSNBC.

På Twitter spurte Paul om det kunne vaere riktig at Brennan bruker klarerte opplysning­er til å angripe Trump og samtidig tjene millioner av dollar på å avsløre hemmelighe­ter for allmennhet­en.

Forraeders­ke

Brennan sa i forrige at han fant uttalelsen­e til president Trump under pressekonf­eransen med president Vladimir Putin kort og godt forraeders­ke. Brennan mente at Trump hadde overskrede­t grensen for det lovlige og at han beveget seg i et område som i henhold til grunnloven åpnet for riksrett.

Flere medier har etter toppmøtet meldt at Trump raste over oppslagene og saerlig uttalelsen­e som Brennan og andre toppranger­te, tidligere tjenesteme­nnog kvinner kom med. Brennan var ikke den eneste kritiske røsten, mens hans uttalelser var blant de mest fordømmend­e.

En liste over fiender er stygt, udemokrati­sk og uamerikans­k.

Adam Schiff , demokrat

NTB Washington

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway