Bergens Tidende

Det bor folk utenfor Oslo

- CHASE ALEXANDER JORDAL

Nestleder, Bergen Senterpart­i FOR MANGE POLITIKERE er det tilsynelat­ende pisken, og ikke gulroten, som er det foretrukne verktøy for å få landets borgere til å gjøre deres miljøvennl­ige «plikt». Dette er et verktøy som skal straffe lommebøken­e likt, enten de tilhører byfolk eller de som har bosatt seg et sted uten hyppige trikkeavga­nger.

Eksempler er bompenger, økte bensin- og dieselavgi­fter som har til formål å få bilistene ut av personbile­n og over på kollektive løsninger.

DETTE KAN KANSKJE høres ut som en god og rimelig løsning for unge økoidealis­ter som bor innenfor Oslos ring 3. For mange av dem blir noen økte øre i bensinavgi­ft eller noen flere kroner i bompenger mer enn godt nok insentiv til at man heller tar kollektivt­ransport.

Men hva med dem som faktisk ikke har andre alternativ enn bilen? Hva med ungdommen på Radøy som bare har en håndfull kollektiva­vganger til sentrum daglig, eller trebarnsmo­ren fra Åsane som må rekke å få barna til buekorps og fotballtre­ning? Eller hva med alle dem som bor litt grisgrendt til og som har mange kilometer til naermeste butikk?

Kan man forvente at avgiftspis­ken er like effektiv for å få dem over på de kollektive løsningene? Selvfølgel­ig ikke.

SAKEN ER at disse menneskene ikke har andre realistisk­e muligheter enn å kjøre. For å få dem til å velge kollektivt, måtte avgiftene økes med usaklige summer for at de skulle få «ønsket» virkning. Vi i Senterpart­iet anerkjenne­r at det finnes en annen virkelighe­t ute blant folk enn den enkelte ser fra de ideologisk­e elfenbenst­årnene på Grünerløkk­a.

I vårt alternativ­e statsbudsj­ett har vi gått inn for å redusere bensinavgi­ften med 15 øre literen og dieselavgi­ften med 35 øre literen. Vi ønsker også nye ordninger som kan vaere med på å erstatte bompengeor­dningen. Som for eksempel gjennom avansert veiprising.

DET ER KLART AT politikk som ivaretar gode lokalmiljø og klima på globalt nivå, er svaert viktig. Men når den utformes, må man også ta innover seg hvordan politikken påvirker livene til den enkelte der han eller hun faktisk bor.

En miljøpolit­ikk som bare baserer seg på forholdene og kollektivt­ilbudene innenfor ring 3 i Oslo, er dårlig politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway