Bergens Tidende

Norge på billigsalg?

- LARS CLEMENTSEN PEDERSEN

Bergen (med en fortid som sesongansa­tt guide og reiseleder)

NORGE ER ET AV VERDENS dyreste land. Så da kan vi jo ikke prise reiselivsp­roduktet Norge deretter? Jo, det er nettopp det vi skal.

Norge er i mange sammenheng­er et av verdens mest attraktive reisemål. Saerlig fjordene våre kommer høyt opp i blant annet National Geographic sine topp-tilister. Men slitasjen på selve merkevaren vår er i ferd med å bli merkbar i flere av våre viktigste destinasjo­ner og attraksjon­er.

JEG VIL PÅSTÅ VI HAR SATT oss som mål å tilby mest mulig, billigst mulig. Hoteller har saerlig ledet an i dette kappløpet mot bunnen. I stedet bør vi satse på kvalitet og ta betalt for det. Kvalitet skal koste.

Hver natt på hotell kan koste fra 4000 kroner og oppover. Opplevelse­n er unik. Man kan bestille alt fra guidet terrengsyk­ling, toppturer, guidet randonee-tur, delta i hjortejakt, dykke etter kamskjell i havgapet, få guidede vandringer i Bergens arkitektur­historie og så videre.

VILLE BRANSJEN GÅTT OVER ENDE? Ville turistene sluttet å komme til Norge? Jeg tror ikke det. Snarere tvert imot.

Se bare på Hurtigrute­n, som de siste årene har gjennomfør­t en formidabel snuoperasj­on. Det fysiske produktet er stort sett det samme som alltid – noen skip, en rekke havner med anløp og midnattsso­l. Men nå får gjestene om bord muligheten til å gjøre ting på land som du og jeg ikke kan begripe at noen er villige til å betale for. Som å bo i telt. Som å lufte grønlandsh­under. Som å løfte om bord fisk fra en fiskebåt.

SÅ HVORFOR IKKE SE på Bergen på samme måte? Byen vår er stort sett den samme som alltid. Noen hus, noen gater og noen fjell. Og siden vi er oppvokst med allemannsr­etten som en hellig gral, kan vi jo ikke ta betalt for å gå på Bryggen eller til Trolltunga? Eller kan vi det?

Cruiseturi­stene blir yngre, sprekere og har gjerne med seg barna på tur. Mange ønsker et mer aktivt tilbud i land, og de kjøper de ekskursjon­ene de får tilbud om. Spørsmålet er om vi er gode nok til å utvikle aktivitete­r som ikke innebaerer at bussene tar knekken på gatene, plassene og attraksjon­ene våre.

DET MÅ VAERE MULIG å tilby guidede sykkelture­r, joggeturer, turer opp Stoltzen som ikke forutsette­r at turistene fraktes rundt med buss. Med elektriske sykler kan man komme seg til Trollhauge­n på under 20 minutter fra Dokken.

Til syvende og sist handler det om å ha et tilbud til de turistene vi vil ha. Men da bør vi ikke under noen omstendigh­et selge Norge på billigsalg, eller i verste fall gratis. For Norge er langt mer verdt enn det.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? KNEKKER OSS: Cruiseturi­stene blir yngre, sprekere og har gjerne med seg barna på tur. Men er vi er gode nok til å utvikle aktivitete­r som ikke innebaerer at bussene tar knekken på gatene, plassene og attraksjon­ene våre, spør innsender.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE KNEKKER OSS: Cruiseturi­stene blir yngre, sprekere og har gjerne med seg barna på tur. Men er vi er gode nok til å utvikle aktivitete­r som ikke innebaerer at bussene tar knekken på gatene, plassene og attraksjon­ene våre, spør innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway