Bergens Tidende

Nå kan du kjøpe denne fergen

- MARIA RUD HALVORSEN maria.rud.halvorsen@bt.no

– Vi føler fergen er en viktig del av bergens identitet, sier daglig leder for Vågen Faergesels­kap, som selger båten.

«MF Vågen, sjelden sjanse!» er tittelen på en annonse som nylig dukket opp på finn.no. Fergen som går mellom Fisketorge­t og Tollboden i Bergen er nå til salgs for 1.990.000 kroner.

– Vi føler fergen er en viktig del av Bergens identitet, sier Terje Johan Skjelbred.

Han er daglig leder for Vågen Faergesels­kap AS. De drifter og eier båten. Han sier at de er åpne for kjøpere av alle slag. Likevel håper han at noen entusiaste­r med båtlappen, som også kan bergenshis­torie, vil ta over.

Rik på historie

Kapteinene på båten forteller under overfarten historier om Bergen, som historien om slaget på Vågen i 1665.

– Da sitter østlending­ene og måper, sier Skjelbred.

Han forteller at båten først ble sjøsatt i 1945. Da hadde den byggenumme­r BEF 1. I dag kalles den MF «Vågen» og må ikke forveksles med båten kjent som «Beffen».

Ifølge annonsen sank MF «Vågen» i en storm på Askøy i 1984. Ti år seinere ble den slept til Bergen og restaurert, før den i 1998 ble satt inn i ruten den har i dag mellom Fisketorge­t og Tollbodkai­en.

Håper ruten fortsetter

MF «Vågen» er prydet med reklame for Akvariet i Bergen og mange av passasjere­ne har nok Akvariet som mål. Geir Olav Melingen, direktør for Akvariet i Bergen, synes MF «Vågen» er et godt tilbud.

– Den går jo litt lenger ut enn Beffen. Det er veldig kjekt sier han.

Akvariet har en samarbeids­avtale med fergen. Melingen håper den blir kjøpt av noen som vil drifte den videre på samme måte som i dag. Selv er han ikke interesser­t i å ta over driften av båten.

– Det blir nok litt langt utenfor det vi skal drive med, sier han.

Dersom fergestrek­ningen legges ned, er Melingen usikker på hvilke konsekvens­er det kan ha for Akvariet. Ifølge selger Skjelbred kjører fergen

12.000 mennesker over Vågen i sommermåne­dene.

– Hvor mange av dem som ville spasert ut eller tatt Beffen eller bussen kan vi ikke vite, sier Melingen.

Det er 20 år siden Vågen Faergesels­kap kjøpte båten. Skjelbred forteller at de har driftet den for å bevare en viktig tradisjon i Bergen, men nå er det snart slutt.

– Jeg begynner å trekke på årene rett og slett, sier

73-åringen.

I tillegg har firmaet hatt det vanskelig med å finne kapteiner som både kan kjøre båten og har den rette kunnskapen om Bergens historie.

– Vi ser etter kjøpere som driver med turisme. Det er et godt levebrød for noen som er interesser­t i Bergens historie, sier Skjelbred.

 ??  ?? SELGES: MF «Vågen» som originalt hadde navnet BEF 1 er nå til salgs.
SELGES: MF «Vågen» som originalt hadde navnet BEF 1 er nå til salgs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway