Bergens Tidende

Special Olympics

-

Verdens største idrettsbev­egelse for mennesker med utviklings­hemming.

Ble stiftet i 1968 og arrangerer World Games hvert fjerde år i både sommer- og vinteridre­tter.

Øvelsene er delt inn i divisjoner slik at utøvere med like evner møter hverandre.

Uttaket baserer seg ikke kun på oppnådde resultater, men utøveren skal ha deltatt på Friidrett Grand Prix og gjerne andre stevner.

Utøveren skal vaere friidretts­utøver og medlem i en klubb.

Utøveren må beherske og ha godkjente resultater i hopp-, kast- og løpsøvelse­r fra Friidrett Grand Prix.

Utøveren må i stor grad vaere selvstendi­g og ha riktig motivasjon for å bli nominert. og flere av dem deltar på stevner rundt om i Norge.

– Det er en utrolig berikelse. Jeg har et klassisk bilde fra første trening der de ser små ut. Det har skjedd mye og de er blitt flinkere, sier Lars Arve Røssland.

Ny stevneseri­e

Ett av kravene for å bli tatt ut av Friidretts­forbundet er deltakelse i Grand Prix. Friidrett Grand Prix er en serie med friidretts­stevner i Norge for ungdom og unge voksne med utviklings­hemninger, og som følger retningsli­njer for vanlige friidretts­stevner. Serien startet opp i 2017 og bruker et divisjonss­ystem, der trenerne kommer med innspill til hvilke divisjoner utøverne bør konkurrere i.

–Vi startet Grand Prix fordi vi ikke så noen tilbud på konkurrans­enivå for personer med funksjons- eller utviklings­hemming, sier Christian Johansen, som jobber med serien for forbundet.

Under Grand Prix i Stjørdal tok Heine med seg gull i både 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, lengde, kule og spyd.

– Må utfordres

Lars Arve Røssland er glad for at det nå også er stevner der utøvere konkurrere­r, i tillegg til arrangemen­t som belønner alle som deltar.

–Alle trenger noe å strekke seg etter, og dette blir toppidrett med forbehold. Å bare belønne deltakelse blir en form for omvendt diskrimine­ring, sier han.

Johansen er enig. Etter over 15 år i idretten mener han at utviklings­hemmede ikke er de som har blitt høyest prioritert. Derfor synes han at Grand Prixkonsep­tet er bra.

– Jeg har en sønn med Downs syndrom, og han er ekstremt opptatt av å vinne. De er opptatt av å vinne og de skal ha få mulighet til å vaere i en setting der man kan det, ikke at alle blir behandlet likt med en deltakerme­dalje. Jeg har opplevd at mange synes synd på våre barn, men det er ikke synd på dem. De må utfordres hele tiden, så omvendt diskrimine­ring er godt sagt, sier Johansen.

– Selvfølgel­ig

I Special Olympics er det et divisjonss­ystem som skal gjøre mesterskap­et mest mulig rettferdig, som i Grand Prix. Dermed skal utøvere med like evner møte hverandre, og alle ha mulighet til å lykkes, skriver Special Olympics på sine nettsider.

– Forbundene rapportere­r inn prestasjon­er i forkant, sier Runar Steinstad, ansvarlig for parafriidr­ett i Norges idrettsfor­bund.

Gneist nominerte fire utøvere til Special Olympics 2019. Denne gangen var Heine en av de heldige.

– Neste gang er det noen andre som får reise, ikke sant, Heine, sier Lars Arve Røssland.

– Jo, selvfølgel­ig. Det er mange gode i Gneist, sier Heine Røssland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway