Bergens Tidende

Ut av isolasjone­n

Forholdene i Bergens sentralarr­est er uverdige, og moderniser­ing må prioritere­s.

-

VEST POLITIDIST­RIKT kan ikke vente på at Bergen skal få nytt politihus, så lenge menneskere­ttighetene brytes nesten hvert eneste døgn i sentralarr­esten. Forholdene er så ille, at mange av de 3500 personene som hvert år havner på en slik celle, blir holdt i isolasjon ulovlig. Situasjone­n er uakseptabe­l.

FORHOLDENE I ARRESTEN i Bergen sentrum politistas­jon er velkjente. Senest i 2016 var Sivilombud­smannen på besøk, og fant flere kritikkver­dige forhold, blant annet ved cellenes utforming.

Nå slår et tilsynsutv­alg fast at lite har bedret seg siden den gangen.

har dagslys, flere av dem er knøttsmå, de mangler klokker, det finnes ikke celler for unge under 18 år, luftegårde­n er en parkerings­plass, og det er ikke dokumenter­t lokalt tilsyn de siste to årene.

Grunnen til mangelen på handlekraf­t kan vaere at politiet venter på at staten skal vedta bygging av nytt politihus i Bergen. Å toe sine hender inntil det skjer, er lite konstrukti­vt.

POLITIET HAR I FLERE år ønsket å bygge på den såkalte «trekanttom­ten» på Nygårdstan­gen. I utgangspun­ktet er det et vel egnet sted for et beredskaps­hus, med naerhet til brannstasj­onen og alle byens viktige innfartsår­er.

Men alle vet hvor krevende slike byggesaker kan vaere, og det kan fremdeles ta tre-fire år før Stortinget bevilger penger til nytt politihus. Arrest-situasjone­n er prekaer, og må løses lenge før byggesaken finner sin løsning.

Tilstanden i Bergens-arresten føyer seg inn i et lite smigrende mønster. I flere tiår har den norske rettsstate­n isolert mennesker i politiarre­sten over lengre tid, rutinemess­ig og systematis­k. I tillegg til Sivilombud­smannen har også FNs og Europaråde­ts torturkomi­teer kritisert praksisen. ISOLASJON KAN føre til alvorlige psykiske bivirkning­er, og helserisik­oen øker med hver dag i glattcelle. Dessuten kan det føre til falske tilståelse­r.

Når den dårlige kvaliteten på cellene i seg selv fører til at alle fanger blir satt i isolasjon, er altså risikoen for personskad­e og for rettstilst­anden desto større.

Også fanger har rett på dagslys.

POLITIET SKAL IKKE akseptere at menneskere­ttighetene blir krenket i politihuse­ts egen kjeller. Nå lover Vest politidist­rikt bot og bedring nok en gang, og det skulle bare mangle.

Arrestcell­ene må bygges om slik at de kan møte kravene i Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon. Da hjelper det ikke med bare nye møbler og fjernsyn.

Også fanger har rett på dagslys, menneskeli­g kontakt, frisk luft og anstendige omgivelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway