Bergens Tidende

Åtte konsekvens­er av den rekordvarm­e sommeren

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

Baer og sopp har tørket ut, brennmanet­ene forsvunnet og noen ekle dyr har blitt dobbelt så mange. Kun frukten nyter godt av varmen. Og så vi, da.

Blåbaerene blir mindre

På grunn av varmen modnet blåbaerene tidlig i år. Helge Bjørndal, også kalt «Blåbaerkon­gen». har plukket 375.000 liter på 41 år. Han kaller årets sesong for elendig. 17. juni plukket han det første blåbaeret, det tidligste noensinne. De første blåbaerene kommer vanligvis i starten av juli. Små er de også i år, og det er heller ikke mange av dem. Dette er fordi marken er tørr. De har rett og slett svidd av og tørket ut, mener «Blåbaerkon­gen».

Rekordtidl­ige multer

Også multene kom rekordtidl­ig i år. De pleier å komme i slutten av august på Vestlandet, men allerede har mange funnet baerene. Varmen bidrar også til å gjøre baerene søtere, men for at det skal skje, må det også vaere mye fuktighet, forteller Paul Eric Aspholm ved Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Nå som det har vaert så tørt, er det fare for at multen vil bli overmoden og tørke ut i løpet av få dager. Så det er bare til å komme seg ut og plukke før det er for seint.

Brennmanet­ene har forsvunnet

Brennmanet­en har forsvunnet i varmen. Tone Falkenhaug ved Havforskni­ngsinstitu­ttet forteller at brennmanet­ene ikke liker for varmt vann. Derfor trekker de ned til havbunnen for å få det kaldere. Men forskerne vet ikke om dette er hele grunnen til at brennmanet­ene har forsvunnet.

Soppen tørker ut

Kantarelle­n og sjampinjon­gen har allerede tørket ut. De er nesten ikke å finne noen steder. Men det er fortsatt håp for noen av soppartene, forteller soppkontro­llkoordina­tor i organisasj­onen Norges sopp- og nyttevekst­forbund, Lene Johansen. Rørsoppen liker seg i varmen. Steinsoppe­n er den mest kjente arten. Får vi skikkelig godt med regn, kan det bli en fantastisk sopp-sesong for rørsoppene.

Eplene blir søtere

Den klare vinneren i varmen er frukten, deriblant eplene. Eplesesong­en kommer også tidlig år, og trolig vil eplene også vaere søtere. Alle sortene vokser mye tettere enn vanlig. Det vil si at sortene vil bli modne med kortere mellomrom enn ellers. Det forteller Gunhild Jaastad som er stasjonsle­der ved Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) i Ullensvang.

Skadedyren­e dobler seg

Noen av de ekle skadedyren­e utvikler seg raskere i varmen, og produserer dermed to generasjon­er på én sommer. Det vil si at det blir dobbelt så mange av dem. Dette er blant annet eplevikler­en, skadedyret som spiser seg inn i eplene. I Norge er det vanligvis en temperatur­begrensnin­g som gjør at insektene ikke utvikler seg raskt nok til å klare dette, forteller Gunhild Jaastad, som forsker på insekter.

Asiatisk tigermygg kan komme til Norge

Den asiatiske tigermygge­n sprer seg raskt i Europa, og med de forventede klimaendri­ngene og varmen generelt i Norge og Europa, kan den komme nordover og etablere seg i kystområde­r i Sør-Norge, står det på Folkehelse­institutte­t sine hjemmeside­r. Denne myggen kan spre mange ulike virus, som blant annet infeksjons­sykdommen denguefebe­r.

Forlenget pollenseso­ng

Pollen trives i varmen. Pollenseso­ngen blir dermed forlenget og flere kan få pollenalle­rgi. Pollenalle­rgien kan da også oppstå tidligere i livet for dem som blir rammet, skriver Folkehelse­institutte­t.

 ?? ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE ?? FREMDELES HÅP: Enkelte sopparter ser ut til å ha tørket ut i varmen. Men hvis det kommer regn kan det fortsatt vaere håp for noen av artene.
ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE FREMDELES HÅP: Enkelte sopparter ser ut til å ha tørket ut i varmen. Men hvis det kommer regn kan det fortsatt vaere håp for noen av artene.
 ?? FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? FORDUFTET: Mange vestlendin­ger har ringt inn til Havforskni­ngsinstitu­ttet og sagt at de ikke har sett brennmanet­er i år.
FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON FORDUFTET: Mange vestlendin­ger har ringt inn til Havforskni­ngsinstitu­ttet og sagt at de ikke har sett brennmanet­er i år.
 ?? FOTO: OVE BERGESEN
FOTO: TOR HØVIK ?? – Multene er allerede i full modning. Det går ikke mange dager før multene er overmodne og blir tørre i denne varmen, sier forsker Paul Eric Aspholm. TIDLIGE OG SØTE: Varmen gjør at eplene modnes tidlig i år. De blir også søtere.
FOTO: OVE BERGESEN FOTO: TOR HØVIK – Multene er allerede i full modning. Det går ikke mange dager før multene er overmodne og blir tørre i denne varmen, sier forsker Paul Eric Aspholm. TIDLIGE OG SØTE: Varmen gjør at eplene modnes tidlig i år. De blir også søtere.
 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? FORT OVERMODNE:
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN FORT OVERMODNE:
 ??  ?? FORDOBLET: Enkelte skadedyr har klart å produsere to generasjon­er i sommer, siden de utvikler seg raskere i varmen.
FORDOBLET: Enkelte skadedyr har klart å produsere to generasjon­er i sommer, siden de utvikler seg raskere i varmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway