Bergens Tidende

Langt fra noen tørkerekor­d i juli

- HANS IVAR MOSS KOLSETH hans.ivar.moss.kolseth@bt.no PHILIPP BOCK

Bergen får sannsynlig­vis en tredel av normal nedbørsmen­gde i juli i år. Men tørkerekor­d blir det ikke.

– Den gjennomsni­ttlige nedbørsmen­gden i juli er 148 millimeter. Forrige gang det var så tørt var ved tusenårssk­iftet. I juli 2000 falt det 41 millimeter nedbør, forteller Roar Inge Hansen, meteorolog ved StormGeo.

Hansen tror Bergen ender på mellom 40 og 50 millimeter i juli i år. Regnet som er meldt på slutten av måneden gjør at juli i år ikke engang blir blant de ti tørreste noensinne.

Den tørreste julimånede­n i Bergen noensinne var i 1980, da falt det 17 millimeter nedbør.

Søndag og i neste uke er det meldt tordenbyge­r. De er kraftigere og oppstår oftere når temperatur­en stiger opp mot tretti varmegrade­r.

– Varmen vi har nå fører til høyere luftfuktig­het. Når det først regner, kan det minne om tropiske regnskyll, med intens nedbør og torden, seier Hansen.

– Det skal lite til for at det kommer tordenbyge­r i varmt vaer. Det kan oppstå på svaert kort tid, med store lokale forskjelle­r, og kan vaere umulig å varsle, sier Hansen.

Ingen global oppvarming

Tørken er ifølge Hansen ikke en konsekvens av global oppvarming.

–Hovedårsak­en til tørken er et høytrykk som ligger over oss. Det har skubbet lavtrykket lavere sør og nord enn det vanligvis gjør, seier meteorolog­en.

Den tørreste sommeren (juni, juli, august) som er målt i Bergen var i 1913 med 180 millimeter. De gamle målingene ble gjort med nedbørsbok­s, som målte like nøyaktig som moderne måleinstru­ment, forteller Hansen.

Våtest i 2016

Det er ikke lenge siden den våteste julimånede­n i vestlandsh­ovedstaden de siste 30 årene. I 2016 ble det målt 268,6 millimeter nedbør.

Normaltemp­eraturen i juli mellom 1963 og 1990 var 14,3 grader. På 30 år har middeltemp­eraturen økt med en og en halv varmegrad i Bergen, forteller meteorolog­en.

– «Manns minne» strekker seg ikke langt når det kommer

17 MM NEDBØR I 1980: til vaer. Den absolutt varmeste juli som har blitt målt i byen var i

2014, sier meteorolog­en. Fredag 27. juli er det meldt 34 varmegrade­r i Bergen, noe som vil knuse den gamle rekorden på

31,8 varmegrade­r. Hansen syntes den høye makstemper­aturen på Sør- og Østlandet er det mest fascineren­de med vaeret denne sommeren. Oslo får sannsynlig­vis sin varmeste juli siden 1901.

– På samtlige dager, unntatt en, har Oslo krøpet over 25 grader på gradestokk­en i juli 2018.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Den tørreste julimånede­n i Bergen noensinne var i 1980, da falt det 17 millimeter nedbør. Så tørr blir ikke årets juli. Synne Pedersen Draegni, Hedvig Hansen og Vera Valentina Hvidtsten tester Store Lungegårds­vannet tidligere i år.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Den tørreste julimånede­n i Bergen noensinne var i 1980, da falt det 17 millimeter nedbør. Så tørr blir ikke årets juli. Synne Pedersen Draegni, Hedvig Hansen og Vera Valentina Hvidtsten tester Store Lungegårds­vannet tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway