Bergens Tidende

I kveld er det duket for århundrets lengste måneformør­kelse. Men du må opp av sofaen for å få den med deg.

- MARIA RUD HALVORSEN maria.rud.halvorsen@bt.no foto BÅRD BØE

I kveld havner månen i jordens skygge. Det blir en total måneformør­kelse og månen vil få en rød farge hvis forholdene er riktige.

– Dette blir veldig spennende, sier Roar Inge Hansen.

Han er leder for Bergen Astronomis­ke Forening, som er et samlingsor­gan for astronomii­nteressert­e i Bergen. Foreningen har cirka 60 betalende medlemmer. Hansen forteller at formørkels­en starter 21.30 og varer i nesten to timer. Det er den lengste måneformør­kelsen i dette århundret, men du kan bare se siste halvdel fra Bergen, og du kan heller ikke se den fra hvor som helst.

Ikke synlig fra sentrum

For å få med seg formørkels­en må man ha så fri sikt mot sørøst som mulig. Det må ikke vaere noen fjell i veien. På grunn av byfjellene har man et problem dersom man befinner seg i Bergen sentrum. Derfor må man opp i høyden.

– Fra Vidden, Ulriken og Rundemanen skal man ha nokså god sikt, sier Hansen.

Formørkels­en starter 21.30, men den oppstår ikke i Bergen før 22.14. Det er fordi det er noen fjell som stikker litt opp i horisonten selv fra toppen av byfjellene. Derfor vil man ikke se månen

Under en måneformør­kelse kommer månen inn i skyggen av jorden, slik at den mørklegges og gjerne får en rødlig farge.

før 22.24. Men begrensnin­gene stopper ikke der. Klokken 22.24 vil himmelen fortsatt vaere ganske opplyst, og månen vil vaere vanskelig å se, forteller Hansen, som også er meteorolog.

Tusmørket inntreffer ikke før 23.30, men da er den totale formørkels­en over. Derfor må man sikte seg inn på å se den rundt klokken 23.

– Da er det mørkt nok, samtidig som formørkels­en fortsatt er total, men det blir spennende å se hvor mye vi kan se, sier Hansen.

– Blir godt synlig

For at det skal vaere mulig å se noe i kveld, må også himmelen vaere skyfri. Det ser ikke ut til å bli noe problem, skal man tro Linda Kleppe, konsulent ved Meteorolog­isk institutt.

– Sjansene er grådig store for at formørkels­en skal bli godt synlig, sier hun.

Prognosene for kvelden og natten indikerer lite eller ingen skyer fredag kveld og natt til lørdag. Det gjelder hele Vestlandet. Det skal også bli varmt, forteller Kleppe.

– Det blir fint å vaere ute, så jeg tror man skal bli fornøyd uansett hvor man går for å se måneformør­kelsen, sier hun.

Mars naermere enn på 15 år

Måneformør­kelsen sammenfall­er med at planeten Mars er naermere jorden enn den har vaert på

15 år. Ifølge Hansen vil planeten dukke opp under månen rundt

23.37.

Nok en gang er klar sikt viktig, ettersom planeten vil ligge enda lavere enn månen i horisonten. Mars lyser rødlig og kan bli et interessan­t skue ved den røde månen.

– Den totale måneformør­kelsen er da over, men månen kan fortsatt ha et lite rødskjaer, sier Hansen.

Selv skal Hansen trolig ta turen til sør på Sotra fredag kveld. Det tror han er den beste obersvasjo­nsplassen.

– Der er det ikke noen fjell som er naerme nok i sørøstlig retning til å vaere i veien, sier han.

Linda Kleppe, Meteorolog­isk institutt

 ?? FOTO: SCANPIX
FOTO: SCANPIX ?? MÅNEFORMØR­KELSE:
FOTO: SCANPIX FOTO: SCANPIX MÅNEFORMØR­KELSE:
 ??  ?? ENTUSIAST: Roar Inge Hansen er leder for Bergen Astronomis­ke Forening og meteorolog. Han har latt seg fascinere av stjernehim­melen siden han var 15 år gammel.
ENTUSIAST: Roar Inge Hansen er leder for Bergen Astronomis­ke Forening og meteorolog. Han har latt seg fascinere av stjernehim­melen siden han var 15 år gammel.
 ??  ?? LONGYEARBY­EN: Den forrige måneformør­kelsen var 31. januar i år. Bildet er fra Longyearby­en.
LONGYEARBY­EN: Den forrige måneformør­kelsen var 31. januar i år. Bildet er fra Longyearby­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway