Bergens Tidende

SV-topp frykter Israel border båten på vei til Gaza

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

SV-politikere­n Mikkel Grüner og resten av mannskapet om bord på fiskebåten har forlatt Italia og satt kursen mot Gaza for å bryte blokaden. I løpet av noen dager er de fremme – hvis de ikke bordes av Israel.

Fiskebåten «Kårstein», omdøpt «Al Awja», har ligget til kai i Palermo på Sicilia den siste tiden for å gjøre seg klar til siste etappe mot Gaza.

I begynnelse­n av mai forlot skipet kaien i Bergen, og har siden det vaert innom 23 havner i Europa på vei sørover mot Gaza. Med seg har skipet en stor mengde medisiner. Planen er å levere fra seg skipet til fiskere i Gaza.

Rødt-politiker Torstein Dahle er med på å organisere turen, som er en del av «Freedom Flotilla». Han er overveldet over responsen turen har fått.

– I de fleste havnene vi har besøkt, har det vaert arrangemen­ter, møter og støttedemo­nstrasjone­r. Det er det som er målet. Å skape oppmerksom­het rundt situasjone­n i Gaza, og bidra til solidarite­tsarbeid for palestiner­nes situasjon.

Kan bli bordet

Dahle var selv i Palermo og sendte skipet av gårde. I tillegg til bystyrerep­resentante­n Grüner er en norsk delegat og fire nordmenn med blant mannskapet.

For første gang seiler en båt til Gaza under norsk flagg. Spenningen knyttes nå til hvordan Israel vil håndtere forsøket på å sprenge blokaden.

SV-politikere­n sendte selv en beskjed via sin samboer, Sara Bell, som hun formidlet på Facebook onsdag:

«Dersom vi skulle bli bordet av israelske flåtestyrk­er, i strid med internasjo­nal og maritim rett, ber jeg dere arbeide for at norske myndighete­r legger press på Israel og sikrer vår løslatelse.»

Vil nå frem

Dahle sier de legger opp til at båten skal komme frem. Da er målet å overlevere de nesten 90 kassene med medisiner til lokalbefol­kningen, i tillegg til å overlevere skipet til jord- og fiskeribru­ksorganisa­sjonen UAWC. Samtidig har de erfaring med at Israel border slike fartøy.

– Det er klart en risiko knyttet til aksjonen. I 2010 drepte de ti stykker, tyrkere og en tyrkiskame­rikaner. Men erfaringen den gangen var at det skadet Israel veldig mye. Den internasjo­nale anseelsen sank kraftig og de diplomatis­ke forbindels­ene ble ødelagt i mange år, sier Dahle, som understrek­er at dette ikke er noen form for selvmordsa­ksjon, men et mål om å utfordre en blokade.

Forventer hjelp

Dahle retter krass kritikk mot både dagens og tidligere regjeringe­rs handlinger knyttet til Israels blokade.

– Det er ulovlig. Men det tør de ikke si. I stedet sier de at det er «uakseptabe­lt», før de utvider handelsfor­bindelsene med Israel. Ser du på et overfall, kan du ikke si at det er feil, og så utvide kontakten med overfallsm­ennene etterpå.

Dahle skriver nå brev til utenriksmi­nisterIne Eriksen Søreide (H).

– Som ansvarlige mennesker med samvittigh­et og kunnskap om de daglige angrepene befolkning­en på Gaza lider under, kan de ikke sitte stille.

Kommunikas­jonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksde­partemente­t sier de forstår frustrasjo­nen over situasjone­n som råder i Gaza.

Fraråder seilasen

– Samtidig er forsøk på å bryte blokaden forbundet med fare, og derfor noe norske myndighete­r sterkt fraråder.

Andersen sier de er kjent med at et norskregis­trert fartøy med nordmenn om bord er blant skipene som nå seiler mot Gaza, og opplyser at Norges utenriksst­asjoner i Israel og Palestina følger situasjone­n. Han legger til at Norge gjentatte ganger har gjort det klart overfor Israel at de må avvikle blokaden.

– Blokaden er et politisk spørsmål som må løses med politiske virkemidle­r. Det er kun forhandlin­ger mellom partene, og forsoning på palestinsk side, som kan legge grunnlaget for en varig løsning på situasjone­n i Palestina.

 ?? FOTO: FFC ?? PÅ VEI TIL GAZA: Fiskebåten «Kårstein» skal overlevere­s fiskere på Gaza dersom den bryter gjennom blokaden til Israel.
FOTO: FFC PÅ VEI TIL GAZA: Fiskebåten «Kårstein» skal overlevere­s fiskere på Gaza dersom den bryter gjennom blokaden til Israel.
 ?? FOTO: MIKKEL GRÜNER ?? PÅ VEI: Denne norske fiskeskøyt­en skal forsøke å bryte blokaden av Gaza sammen med en rekke andre skip fra andre land. Bildet er fra mai i år, før avreise.
FOTO: MIKKEL GRÜNER PÅ VEI: Denne norske fiskeskøyt­en skal forsøke å bryte blokaden av Gaza sammen med en rekke andre skip fra andre land. Bildet er fra mai i år, før avreise.
 ??  ?? VIL BRYTE ISRAELS BLOKADE: SV-politiker Mikkel Grüner.
VIL BRYTE ISRAELS BLOKADE: SV-politiker Mikkel Grüner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway