Bergens Tidende

Sykkelstat­ivene på høyder i Bergen står oftest tomme

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no foto JANNICA LUOTO

Når Catriona Mackenzie (33) sjekker bysykkelap­pen om morgenen er det som regel tomt. Sykkelstop­pene på Studentsen­teret, Johanneski­rken og Haukeland har faerrest ledige sykler gjennom døgnet.

– Det er tomt hele tiden. Hver morgen klokken 07.30 sjekker jeg appen, og så er det ingen sykler her, sier Catriona Mackenzie (33).

I dag har hun vaert heldig og funnet en enslig sykkel i sykkelstat­ivet utenfor Studentsen­teret.

Sykkelstop­pet på Studentsen­teret er ikke det eneste som ofte er tomt for sykler. Også ved Haukeland sykehus og ved Johanneski­rken er det mangel på sykler i stativene, viser trafikkdat­aen fra Bergen bysykler.

Mangler ofte sykler

Felles for stoppene er at de ligger på høyder i Bergen.

Axel Bentsen, leder for selskapet Urban Infrastruc­ture Partner som drifter bysyklene i Bergen, bekrefter at folk heller sykler nedover enn oppover.

– Vi må oftere levere nye sykler oppover enn nedover, det vet vi også fra Oslo. Det handler også om hvor folk bor og hvor de jobber. Mange jobber i distrikten­e og arbeider i sentrum, sier Bentsen.

Han sier at Bergen bysykkel etter hvert kommer til å se på ordninger for å få folk til å sykle opp bakkene.

– Prøver å endre

I New York får syklistene som tråkker ut av sentrum prisavslag på sykkelabon­nementet. Siden det er en del billigere med abonnement i Bergen enn i New York, tror ikke Bentsen at rabatter nødvendigv­is vil vaere veien å gå.

– I Norge koster det 400 kroner, og du kommer ikke til å sykle livet av deg for en 25 prosents rabatt. Men vi har en del andre løsninger på gang, sier Bentsen.

– Skal bli bedre dekning

I Bergen er fremdeles store områder ikke dekket av ordningen.

I boligområd­ene i Sandviken, hvor det under prøveordni­ngen ble satt ut bysykler, har det ennå ikke kommet noen sykkelstop­p. Bentsen forklarer at selskapet venter på tillatelse­r fra byetater og grunneiere.

Samtidig har bysyklene i Bergen vaert rammet av leveringss­vikt.

– Vi begynner med et stort sentrumsan­legg. Det er viktig å huske at tilbudet skal bli fem ganger så stort. Det kommer til disse områdene etter hvert, sier Bentsen og legger til at de har fått gode tilbakemel­dinger fra bergensere på tilbudet.

Kappløp med Trondheim

At stativene tidvis står tomme har ikke virket nevneverdi­g inn på sykkelentu­siasmen til bergensern­e.

I Trondheim ble bysyklene rullet ut 15. mai, mens de først kom 30. juni i Bergen. På tross av en og en halv måneds forsprang er antall turer i Bergen i ferd med å passere trønderbye­n.

I Bergen har det til nå blitt syklet rett under 16.000 turer, mens i Trondheim ligger tallet rett over 20.000.

Fornøyd med ordningen

For Catriona Mackenzie er sykkeltilb­udet tidsbespar­ende.

Hun synes det er fint å kunne rulle ned bakkene til arbeidspla­ssen. Hjemveien går hun helst til fots.

– På regnvaersd­ager i Bergen trenger jeg bare å sykle en vei, og så sitter jeg ikke fast på en sykkel som jeg må sykle hjem igjen. Det går jo også en del raskere til jobb, sier Mackenzie.

– Hvis jeg får tak i en sykkel, da.

 ??  ?? HELDIG: Catriona Mackenzie (33) har hellet med seg denne morgenen. I sykkelstat­ivet ved Studentsen­teret var det én sykkel igjen.
HELDIG: Catriona Mackenzie (33) har hellet med seg denne morgenen. I sykkelstat­ivet ved Studentsen­teret var det én sykkel igjen.
 ??  ?? SNITT: Få sykler tilgjengel­ig på Studentsen­teret, Johanneski­rken og Haukeland. Gulating viser tilgangen på et vanlig bysykkelst­opp.
SNITT: Få sykler tilgjengel­ig på Studentsen­teret, Johanneski­rken og Haukeland. Gulating viser tilgangen på et vanlig bysykkelst­opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway