Bergens Tidende

Erklaerer «ny tid» for Pakistan

-

Cricketleg­enden Imran Khan erklaerer seg som vinner av i Pakistan. Men noe offisielt resultat foreligger ikke, og opposisjon­en klager over valgfusk.

En sliten, men oppglødd Khan slo an en forsonende tone i en tale til nasjonen fra sitt hjem i Islamabad. Khan sa at valget hadde vaert det meste åpne og gjennomsik­tige i landets historie.

– Vi har lyktes, og vi er blitt gitt et mandat, sa Khan.

Den selverklae­rte vinneren lovet et «nytt» Pakistan. Han forsikret nasjonen at han ville rydde opp i korrupsjon­en «som spiser vårt land som en kreftsvuls­t». Khan vil også gjenoppret­te balansen i forholdet til USA på en måte som tjener begge land, som han sa.

Vil møte India

Minst like viktig for Khans tilhengere er at han vil møte erkerivale­n India på jevnbyrdig og sivilisert måte for å drøfte stridighet­ene i den splittede Kashmir-regionen, som begge land gjør krav på.

Resultaten­e fra valget onsdag er blitt kraftig forsinket på grunn av tekniske problemer med tellesyste­met. Mange av stemmene må telles manuelt.

Foreløpig er det ingen offisielle resultater. Valgkommis­jonen sier at valget er gått 100 prosent riktig for seg.

Lokale medier viste tidligere torsdag til ubekrefted­e resultater fra opptelling­en som viste at Khan ledet. En rekke fjernsynsk­analer har sine egne prognoser, der Khan ligger svaert godt an.

Kanskje flertall

Men det er foreløpig uklart om PTI får rent flertall i nasjonalfo­rsamlingen, eller om partiet må starte koalisjons­forhandlin­ger. Uoffisiell­e resultater torsdag ettermidda­g ga Khans parti minst 100 seter i nasjonalfo­rsamlingen.

Et flertall på 137 er nødvendig for å danne regjering alene. Valgkommis­jonen har ikke sagt når det er ventet at resultatet vil foreligge.

Påstander om valgfusk er allerede fremmet. Med mindre enn halvparten av stemme talt opp, sa lederen for Pakistan Muslim League, partiet til den avsatte og fengslede eksstatsmi­nisteren Nawaz Sharif, at prosessen er tuklet med og ikke til å stole på.

Dette utløste spekulasjo­ner om at taperne kan trenere regjerings­dannelsen. Prognosene gir det sittende regjerings­partiet bare 61 plasser i nasjonalfo­rsamlingen. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway