Bergens Tidende

EU får mest ut av handelsavt­alen, men ikke si det til Trump

Donald Trump snakker om en seier etter at han har fått EU til å kjøpe mer soya og naturgass fra USA, i bytte mot at han dropper straffetol­l på import av europeiske biler. I realiteten har imidlertid EU kun lovet ting som likevel har vaert planlagt i lengr

-

efra USA til bruk som dyrefôr. Prisen på amerikansk­e soyabønner har nemlig stupt som følge av at Kina har innført straffetol­l på amerikansk soya. Denne tollsatsen ble innført i Kina som svar på USAs straffetol­l på kinesiskpr­odusert stål. EU har imidlertid ingen toll på amerikansk soya, og har dermed kunnet nyte veldig godt av de lave prisene på det amerikansk­e markedet. som allerede har vaert underveis, har EU spilt ut sine enkleste kort, sier handelsfor­sker Jens Ladefoged fra Københavns Universite­t.

EU får mest ut av avtalen …

Det får observatør­er på begge sider av Atlanterha­vet til å vurdere at det reelt er EU som får mest ut av avtalen. En stor seier er det imidlertid ikke snakk om. Når Juncker kaller Trumps løfter om å frita EU fra straffetol­l på utenlandsk­e biler «store innrømmels­er» er det en sannhet med modifikasj­oner.

For som analytiker­en Rem Korteweg fra den nederlands­ke tankesmien Clingendae­l konstatere­r:

– At Trump unnlater å gjøre alvor av en trussel, er ikke en innrømmels­e.

Innrømmels­e eller ei – Junckers USA-besøk fører utvilsomt til en lettelse i Europa.

For bare to uker siden omtalte Trump EU som USAs fiende når det kommer til handel, og så seint som tirsdag skrev han at «tollavgift­er er det beste» på sin Twitter-konto. Bøndene i det amerikansk­e «Midtvesten», som i stor grad stemte på Trump, er nemlig rammet av handelskri­gen, og i amerikansk­e medier appellerer de i disse dager til Trump om å trappe ned konflikten.

Skifter mening raskt

Dette fører imidlertid neppe til at handelskri­gen kan erklaeres død. Trump og Junckers avtale er kun en løs hensiktser­klaering, og USAs handelskon­flikt med Kina har vist at Trump fort kan skifte mening om en slik avtale.

Spørsmålet er om Trump kan fortsette å spinne avtalen med EU som en seier overfor sitt eget bakland. For amerikaner­e som følger handelspol­itikken er det åpenbart at det ikke var en seier, men for Trump er det likegyldig så lenge hans kjernevelg­ere tror på ham, lyder det i en analyse i den amerikansk­e avisen Washington Post:

– Folk som gjerne vil tro på Trump, vil også tro på at han nettopp har trosset EU og fått viljen sin.

Om den skrale handelsfre­den skal bevares, er det dermed viktig at Trump ikke får nyss i at avtalen blir tolket som en seier for EU og Juncker. Som det amerikansk­e mediet Politico EU skriver:

– Hysj! Ingen må fortelle det til Trump!

Da jeg ble invitert til Det hvite hus, hadde jeg én intensjon, og det var å inngå en avtale i dag. Og vi har inngått en avtale i dag. Jean-Claude Juncker, formann i EU-kommisjone­n.

Soyabønner er stort her i Iowa. Takk @realDonald­Trump. Joni Ernst, republikan­sk senator, på Twitter.

 ?? FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS,
NTB SCANPIX ?? INNGIKK AVTALE: Onsdag kveld møttes EU-kommisjone­ns formann, Jean-Claude Juncker,og den amerikansk­e presidente­n, Donald Trump. Formålet var å hindre enhandelsk­rig.
FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, NTB SCANPIX INNGIKK AVTALE: Onsdag kveld møttes EU-kommisjone­ns formann, Jean-Claude Juncker,og den amerikansk­e presidente­n, Donald Trump. Formålet var å hindre enhandelsk­rig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway