Bergens Tidende

Dette kan du gjøre om du ikke kom inn på drømmestud­iet – uten at det ødelegger CV-en

-

– Selv om du føler det der og da, er et friår sjelden bortkastet, sier Nylig fikk 98.000 personer tilbud om studieplas­s til høsten. Antall søkere har økt med 4,7 prosent siden i fjor, men det er langt fra alle som kommer inn på førstevalg­et.

Hva gjør du dersom karakteren­e ikke holdt til drømmestud­iet du hadde sett for deg? Går du for et studietilb­ud lenger nede på listen, dropper du hele studieåret eller finner du alternativ­er?

– Kom man ikke inn på drømmestud­iet med det samme, betyr det ikke at du må gi opp den veien. Det er mange muligheter du kan ta som likevel leder i retningen du ønsker på sikt, sier partner Barbro Mosseng hos Karrierehu­set.

Velger du å jobbe i stedet for å gå på studier, finn en deltidsjob­b som er relevant for det du tenker å studere seinere

Thea Pilgaard Nilsen (19)

1. Studere noe annet enn det du hadde tenkt

19. juli ble restplasse­r lagt ut på Samordna opptaks hjemmeside­r. Der er det førstemann til møllen, og fremdeles mange studier å velge mellom, påpeker Mosseng.

Disse gir dessuten studiepoen­g, samt to alderspoen­g som igjen gir økte muligheter for å komme inn på ønsket studium neste år.

– Selv om det ikke er studiene du hadde tenkt på, får du erfaring og kunnskap som kan vaere verdifull for videre utdanning og karrierelø­p. Ved å gå en annen retning enn du staket ut for deg selv, viser du dessuten en bredde – og det er sjelden negativt. Samtidig bygger du nettverk, sier Mosseng.

 ??  ?? MANGE VALG:partner Barbro Mosseng hos Karrierehu­set.ELISE RØNNEVIG ANDERSEN
MANGE VALG:partner Barbro Mosseng hos Karrierehu­set.ELISE RØNNEVIG ANDERSEN
 ?? ARKIVFOTO ??
ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway