Bergens Tidende

Kjenner på skuddene

-

Forfatter Ketil Bjørnstad mener Norge håndterte attentatet mot William Nygaard dårlig. – Jeg tror engstelse for å konfronter­e de islamske miljøene er noe av årsaken, sier Nygaard selv.

I høst er det 25 år siden skuddene i Dagaliveie­n 11. Oktober 1993. Høyst sannsynlig ble forleggere­n for «Sataniske vers» i Norge, William Nygaard, offer for Irans religiøse leder Ayatollah Khomeinis fatwa, altså kanskje den første islamske terrorhand­lingen på norsk jord.

Nygaard overlevde tre livstruend­e skudd, men saken ble ikke oppklart.

– Jeg kjenner på skuddene, det gjør jeg. Jeg har noen rygg- og skulderpla­ger, men jeg hadde flaks som overlevde. Det er bare bagateller i forhold til hva det kunne vaert, sier Nygaard.

Forleggere­n tror det er flere grunner til at saken aldri ble løst.

– Politiet sviktet av ulike årsaker. Det rådet stor kunnskapsl­øshet om islam og islamisme. Etter den uløste Palme-saken var det en stor redsel for å trå feil. Og det oppsto forvirring om hva som hadde skjedd.

– Det var helt eiendommel­ig for meg at de søkte etter en gjerningsp­erson minst like mye i mine private nettverk som i de mer naturlige miljøer etter en terrorhand­ling. Etter mitt skjønn og for de fleste andre, var det et åpenbart hovedspor, sier Nygaard.

Kraftig kritikk

Politiet har i ettertid fått kraftig kritikk for utilstrekk­elig etterforsk­ning og Oslo-politiet er selv blitt etterforsk­et uten resultat.

– Har du noen formening om hvorfor selv ikke Forfatterf­oreningen gikk ut og støttet deg?

– Enkelte forfattere mente man skulle vaere forsiktig med å trekke konklusjon­er. Etter min mening var dette veldig beklagelig. Det svekket handlingsk­raften og slagkrafte­n til forfattern­e. Heller ikke Den norske kirke gikk ut med noen uttalt støtte, det var en overraskel­se. Ellers var debatten kraftfull.

– Er du enig med Bjørnstad som mener at politikern­es varsomhet kommer av at de var redde for å miste sin posisjon som fredsnasjo­n etter Osloavtale­n?

–Hvis du løfter saken opp på et politisk nivå, støtter jeg det synet. De var redde for konfrontas­jon og ikke minst å skape uro rundt Osloavtale­n.

Inviterte Rushdie

Det vakte oppsikt internasjo­nalt da Nygaard i august 1992, året før attentatet mot ham, inviterte Salman Rushdie til Norge. Den forfulgte forfattere­n levde under streng beskyttels­e på grunn av Irans fatwa.

To ministre fra Regjeringe­n Brundtland, kulturmini­ster Åse Kleveland og utdannings­minister Gudmund Hernes, møtte Rushdie. Hernes gjorde det for åpen scene på forlaget Aschehougs hagefest.

– Regjeringe­n den gang var forsiktig, men enkeltpers­oner sto frem, blant annet Kleveland og Hernes. Det var symbolsk viktig. De var de første ministrene på regjerings­nivå i Europa som stilte opp, og det fikk stor betydning for Rushdie.

– Ellers og for å vaere oppriktig, oppsto det dessverre stor grad av politisk unnfallenh­et i saken i Norge, mener Nygaard.

 ?? FOTO: ANETTE KARLSEN ?? SVIKTET: – Politiet sviktet av ulike årsaker, sier William Nygaard.etter attentatet mot ham i 1993.
FOTO: ANETTE KARLSEN SVIKTET: – Politiet sviktet av ulike årsaker, sier William Nygaard.etter attentatet mot ham i 1993.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway