Bergens Tidende

På rett side av klisjeene

-

Livet glir ubønnhørli­g av gårde i en roman fylt med gjenkjenne­lige typer og situasjone­r.

Han er selvsagt gift. Monika bor i kollektiv og blir så kjaereste med romkamerat­en. Det tar slutt. Via jobben som tekstforfa­tter møter hun en kokk og får barn. Etter hvert flytter hun fra ham og går på poesiopple­sning. Der finner hun seg en skjør og følsom dikter.

Slik går det slag i slag gjennom hele boken. Flere av mennene blir viktige bipersoner seinere.

«SÅ MYE HADDE JEG» kan virke som en typisk jenteroman, som er noe monomant opptatt av menn, kjaerlighe­t, og lidenskap. Det traurige hverdagsli­vet er alltid en skuffelse for Monika.

Når Monika unngår å bli en karikatur på alle desperate, livsfjerne kvinner, er det fordi hun fremstår som både reflektert og intelligen­t. Selvinnsik­ten er stor nok til at man får sympati med henne. Hun likner en rekke personer jeg har møtt.

«SÅ MYE HADDE JEG» handler også om Monikas naermeste familie, som opptrer som bipersoner stort sett i alle kapitlene.

En gåte som forblir uforløst i denne familiekrø­nikeren, er hvorfor far forlot mor da Monika og hennes to søstre var små. Far kom tilbake etter noen måneder, men motivet forblir ullent og lite utviklet.

FAR SOM FORLOT MOR, for så å gå tilbake til henne, blir i stedet en typisk handling for alle utro menn i «Så mye hadde jeg». Det gjelder dem Monika møter, men også hennes utro familiemed­lemmer.

Monikas søster Elise represente­rer alle dem som venter der hjemme, de typisk selvoppofr­ende kvinnene. Monikas mor fremstår som en annen type kvinne, en som ser problemer i det meste, ofte plaget av hodepine.

I BOKEN GÅR LIVET sin ubønnhørli­ge gang med store og små hendelser. Vi kan innbille oss selv at vi er unike, men denne fortelling­en får ubehagelig godt frem at når det gjelder de mest grunnlegge­nde tingene i livet, er vi mennesker ganske så like. Vi vokser opp, finner en make, parer oss og føder barn. Og dette har en tendens til å gjenta seg.

«SÅ MYE HADDE JEG» er lettlest og kan tilsynelat­ende virke overflatis­k, men ved naermere ettersyn byr den på en intrikat komposisjo­n rundt liv og eksistense­ns.

 ??  ?? LIVET:Trude Marsteins siste roman handler om de alminnelig­e tingene i livet.
LIVET:Trude Marsteins siste roman handler om de alminnelig­e tingene i livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway