Bergens Tidende

Kontoutskr­iften lever i fortiden

-

Professor i informatik­k, Høgskolen i Molde, Universite­tet i Bergen og OsloMet

BANKENE SATSER PÅ NY teknologi. Vi har Vipps og Apple Pay der vi kan betale med mobilen. RFID-brikker (radiofrekv­ensidentif­ikasjon) gjør det mulig å holde kortet inntil terminalen og betale uten kode, i såkalte tap-to-pay løsninger. Søker vi lån, kan datamaskin­en gi oss svar med en gang.

Noen banker tar også i bruk nye elektronis­ke løsninger i kommunikas­jon med kundene gjennom video og chatbots, som er robotprogr­ammer som forsøker å snakke med kundene. De bruker kunstig intelligen­s og big data.

I DENNE FLOMMEN av ny teknologi og nye løsninger er det jo interessan­t å se at kontoutskr­iften er slik den alltid har vaert. Et fast anker i en ellers flyktig verden. Visstnok har den flyttet seg fra papir til skjerm, men den ser akkurat ut som tidligere.

I tillegg er den akkurat like lite informativ som den alltid har vaert. Til tross for at den nå er på skjermen, med alle muligheter for å presentere mye informasjo­n, tilbyr den bare det mest nødvendige – noen ganger ikke engang det nødvendige.

JEG STUSSER OVER EN BETALING på 900 kroner til ST. Jeg har da ikke brukt kortet mitt hos noen med dette navnet. Selv om jeg nok vet at alt er i orden, det pleier å vaere det, ringer jeg en kundebehan­dler i banken som kan fortelle meg at dette er Ålesund og Sunnmøre Turistfore­ning, forkortet ÅST og deretter til ST av en datamaskin som ikke har norsk tegnsett.

Da forstår jeg at dette var den engangsful­lmakten jeg skrev ut etter et besøk for mer enn et halvt år siden på den selvbetjen­te Patchellhy­tta.

I MAI LEIDE JEG BIL I SPANIA og fikk beskjed om at de ville sikre det depositum på 300 euro.

Jeg satte kortet i maskinen og fant depositume­t på kontoutskr­iften som vist her:

Jeg har fått snakket med mange hyggelige kundebehan­dlere i bankene, men de fleste problemene kunne vaert løst med en bedre kontoutskr­ift. Med dagens system er det dessuten vanskelig å oppdage feil, skriver innsender.

Nå fikk jeg ikke returnert beløpet og satte himmel og jord i bevegelse. Leiefirmae­t bedyret at beløpet var refundert, men det var ikke å finne på kontoutskr­iften. Til slutt ble eneste løsning å reklamere på transaksjo­nen, noe som førte til at kortet måtte sperres og erstattes med et nytt.

Først i dag, da jeg skrev ut papirene for en bil jeg skal leie i Bodø, oppdaget jeg at dette var betaling for denne andre bilen. Depositums­transaksjo­nen kom åpenbart aldri på kontoutskr­iften. Uheldigvis var datoene og beløpene ganske like. Min tabbe, men masse bry for mange andre.

NOEN SELSKAPER HAR SENTRALISE­RT betalingen. Da trekker du kortet på en terminal i Molde og blir trukket for et eller annet i Oslo. Beløpet er for parkering, ikke i Oslo, men i Molde, men slik ser det ut på kontoutskr­iften: Mange posteringe­r gjelder flybillett­er, men her er informasjo­nen saerdeles mangelfull. Alle posteringe­r ser ut som denne:

Det skulle vaere enkelt å ha med mer informasjo­n, for eksempel hva det gjelder, sted, tidspunkt i tillegg til dato.

Hva om vi kunne få vite mer, for eksempel hvilken reise det gjelder.

Noen av beskrivels­ene på kontoutskr­iften er også uforståeli­ge, hva betyr for eksempel «POSTENID UTEN 3 OSLO»? Det er sikkert greit, men det hadde jo vaert kjekt å vite hva dette var.

MINE ARBEIDSUTG­IVERE I STATEN markerer alle innbetalin­ger som lønn i kontoutskr­iften, selv om det kan vaere tale om dekning av utgifter. Da blir det vanskelig å kontroller­e. Stort sett går alt bra, men om summene er like, kan en misforstå.

Jeg trodde utbetaling­en på 12.000 kroner var for en reise til London, men oppdaget helt tilfeldigv­is at dette var en lønnsutbet­aling og at reiseutgif­tene ikke var refundert – 9 måneder etter at reisen var foretatt. NÅ HAR JEG FÅTT SNAKKET med mange hyggelige kundebehan­dlere i bankene, men de fleste problemene kunne vaert løst med en bedre kontoutskr­ift. Med dagens system er det dessuten vanskelig å oppdage feil.

Det skulle vaere enkelt å ha med mer informasjo­n, for eksempel beløpet i utenlandsk valuta, hva det gjelder, sted, tidspunkt i tillegg til dato, osv. Det ville spart alle for mye bryderi, samtidig som sikkerhete­n ville blitt bedre.

Men kanskje bankene er altfor opptatt med den nye avanserte teknologie­n til å bry seg med den lite spennende kontoutskr­iften?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? KUNNE VAERT LØST:
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX KUNNE VAERT LØST:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway