Bergens Tidende

Utleiefirm­a bygget flere soverom – uten tillatelse

Etter at naboene varslet, gikk det mer enn halvannet år før bruken av rommene opphørte. I februar truet kommunen med 200.000 kroner i bot.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto MARITA AAREKOL

Blant gamle bergenshus i Sydnessmau­et ligger en bolig eid av Helland Eiendom og Invest AS.

Selskapet driver utleievirk­somhet, og har blant annet annonsert utleiehybl­er i kjelleren på adressen via nettstedet hybel.no.

Dette var aldri lovlig, går det frem av en tilsynsrap­port fra Bergen kommune.

Ulovlig

eIfølge tegningene av huset fra 1913, er det bare tillatt å bruke kjelleren til lager, boder og vaskerom. I sin tid ble deler av huset brukt som butikk – og er derfor definert som «naeringsby­gg».

Derfor reagerte kommunen da de fant fem soverom under tilsynet.

Samtidig var butikkvind­uet og døren til butikken som var i huset fjernet, og erstattet med et nytt vindu.

I tillegg fant kommunen en trapp som knyttet kjelleren til resten av huset, og et nytt vindu i loftsetasj­en. Disse var heller ikke godkjent.

I en e-post til BT skriver fungerende seksjonsle­der i planetaten, Marit Farestveit Rimeslaatt­en, at denne typen ulovlighet­ssaker har prioritet hos dem.

«Det fremgår av varsel og pålegg hvordan vi vurderer saken», skriver hun.

I februar truet nemlig kommunen med å gi selskapet en tvangsmulk­t på 200.000 kroner, og dagbøter etter det.

Dette ble aldri krevd inn, fordi vedtaket ble klaget videre til Fylkesmann­en. Klagen ble avvist, men forholdene ble rettet opp innen tidsfriste­n.

I en e-post til bygningsmy­ndighetene, datert 21. juli 2018, opplyser daglig leder Gaute Helland at kjelleren ikke lenger er i bruk.

Han skriver også at det er blitt gitt et avslag på en søknad om å ta rommene i bruk, og at denne vil bli klaget på. De andre forholdene har kommunen gitt tillatelse til etter at tilsynssak­en startet.

– Ekstra alvorlig

Det var Tormod Carlsen, tidligere leder av Sydnes og Nøstet Velforenin­g, som signerte varselet til kommunen på vegne av naboene.

I dag er han leder for paraplyorg­anisasjone­n Bergen Byliv, som har engasjert seg i kampen mot ulovlig hyblifiser­ing. Han mener denne saken er alvorlig, fordi det dreier seg om en profesjone­ll aktør.

– Derfor bør kommunen ta i bruk sine dypeste satser når de varsler om bøter, sier han.

Velforenin­gen varslet først om forholdene i desember 2016. Foreningsl­ederen har lenge vaert oppgitt over at kommunen bruker lang tid på å ta tak i ulovlige forhold, og opplyser om at det ikke er første gang de opplever dette.

Frykter høyere priser

–I samme område, bare steinkast unna, har vi varslet om flere tilsvarend­e saker, sier han.

Han frykter at prisene på markedet blir presset opp, fordi utleiere kan tjene mer penger på å drive ulovlig. Som et eksempel påpeker han at en huseier kan ta 5000 kroner i måneden for et rom.

– Da kan du tenke deg hva de har tjent, når utleien har pågått i to år. Det skaper heller ikke gode og stabile bomiljøer, når så mange bor under forhold som er strid med kravene til god bokvalitet, slår han fast.

– Påvirket ikke sikkerhete­n

Seksjonsle­der Rimeslaatt­en skriver i e-posten til BT at kommunen har som plikt å følge opp ulovlighet­er – uavhengig av hvem som er ansvarlig.

Hun har «utover dette ikke en oppfatning av om den ansvarlige burde vite om forholdene», selv om det er snakk om en profesjone­ll aktør.

Rimeslaatt­en synes heller ikke at kommunen har brukt urimelig lang tid på saksbehand­lingen, fordi det skal gis forhåndsva­rsler og at huseieren har rett til å uttale seg.

Gaute Helland reagerer på kommunens prioriteri­nger.

– Boligen er brannprosj­ektert. Det har ikke vaert noen fare for brannsikke­rheten, alle som har bodd der har vaert trygge hele tiden. Standarden i dette huset er bedre enn i mange andre leiegårder, slår han fast.

Avviser hyblifiser­ing

Helland vedgår imidlertid at de ikke har søkt om det de har gjort.

– Det bare ble sånn. Vi skulle søke, men så ble det bare utsatt og utsatt, sier han.

– Men burde dere ikke ha søkt?

– Jo, vi burde det, sier han. Helland mener samtidig at det ikke er snakk om hyblifiser­ing i dette tilfellet, på grunn av størrelsen på leilighete­n.

–Leilighete­n er på 120 kvadrat, og det er snakk om fem soverom, opplyser han.

Han mener også at det er i strid med politikern­es fortetting­smål, når selskapet ikke får ta i bruk deler av huset.

– Det er et bygg på rundt 500 kvadratmet­er, men kun 50 prosent av det er i bruk. Derfor står kjelleren og loftet tomt, sier han.

 ?? FOTO: BERGEN KOMMUNE ?? NY TRAPP: Denne trappen var satt inn i huset, uten tillatelse.
FOTO: BERGEN KOMMUNE NY TRAPP: Denne trappen var satt inn i huset, uten tillatelse.
 ??  ?? ULOVLIG BEBOELSE: I dette huset fant Bergen kommune flere ulovlige hybler. Vinduet til venstre i første etasje er byttet ut. Tidligere var det et butikkvind­u og en dør der.
ULOVLIG BEBOELSE: I dette huset fant Bergen kommune flere ulovlige hybler. Vinduet til venstre i første etasje er byttet ut. Tidligere var det et butikkvind­u og en dør der.
 ??  ?? Tormod Carlsen
Tormod Carlsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway