Bergens Tidende

Oversvømme­lsene uteble i Bergen

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

Det var meldt 40-60 millimeter på seks timer. Det ble 4,6 millimeter. – Vi har bommet før, og kommer til å bomme igjen, sier Meteorolog­isk institutt.

Mandag gikk Meteorolog­isk institutt ut og advarte om kraftig nedbør i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane den påfølgende dagen, og oppfordret folk til å kontroller­e kummer og avløp. Og selv om mange bergensere lyttet til rådene, tok på seg regntøyet, fant frem paraplyen og i minst ett tilfelle barrikader­te gateplan med sandsekker, kom aldri den store nedbørsmen­gden. De 40–60 millimeter­ne som skulle komme på dagtid tirsdag uteble i Bergen. I området rundt Sotra kunne folk fortsatt sole seg.

Mest i Røldal

Men det kom fortsatt mye regn på store deler av Vestlandet, spesielt i indre strøk. Røldalsfje­llet var det stedet i Hordaland hvor det falt mest nedbør mellom klokken 08 og 20.00 tirsdag. Her falt det 46,6 mm på 12 timer, ifølge Meteorlogi­sk institutt.

– Himmelens sluser åpnet seg allerede til morgenen i Røldal, kunne Olav Ekkje fortelle BT tirsdag ettermidda­g.

Også på Kvamskogen, i Evanger og på Voss ble det en våt tirsdag. Her falt det henholdsvi­s 32,6, 32,0 og 30,2 mm nedbør.

Bommet før

– Det er fjellområd­ene som har fått de største mengdene. Fronten rakk aldri å komme skikkelig inn før den gikk østover. Det ble ikke så mye regn som vi trodde, sier meteorolog Mette Skjerdal hos Vervarslin­ga på Vestlandet til BT tirsdag kveld.

Ifølge Skjerdal falt det kun beskjedne 4,6 mm nedbør i Bergen. Hun forklarer feilvarsel­et med at det er vanskelig for meteorolog­ene å gi treffsikre prognoser når det er snakk om bygevaer.

– Vi har bommet på dette før, og kommer til å bomme igjen, sier hun.

For mange var regnet kanskje sårt tiltrengt, spesielt for bøndene, men også for folk med private brønner. Grunnvanns­tanden er fortsatt mye lavere enn vanlig over store deler av Vestlandet, viser den siste oversikten fra senorge.no.

Regnvaeret skapte også noe problemer for trafikken. Fylkesvei 103 Simadalen i Eidfjord ble tirsdag kveld stengt på grunn av oversvømme­lse og fare for ras.

– Veien skal vaere oversvømt av vann og det er fare for ras. En geolog har vaert på stedet og har rådet oss til å stenge veien. Statens vegvesen vil følge nøye med over natten og kommer med en ny oppdaterin­g i morgen tidlig, seier Monica Øksengård, trafikkope­ratør i Vegtrafikk­sentralen Vest tirsdag kveld.

Onsdag vil de fleste få se solen igjen, og resten av uken ventes det oppholdsva­er, med mulighet for litt nedbør torsdag og fredag.

 ?? FOTO: OLAV EKKJE ?? RENNER IGJEN: Olav Ekkje tok dette bildet fra Røldal på tirsdag. – Regnet førte til at fossene gikk fra å vaere helt tørre i går, til fullt trykk tirsdag morgen, sier han.
FOTO: OLAV EKKJE RENNER IGJEN: Olav Ekkje tok dette bildet fra Røldal på tirsdag. – Regnet førte til at fossene gikk fra å vaere helt tørre i går, til fullt trykk tirsdag morgen, sier han.
 ??  ?? BARRIKADER­T: I Proms gate, like ved brannstasj­onen på Skansen, hadde en beboer sandsekker klare i tilfelle flom. Hus i området har flere ganger opplevd vanninntre­nging de siste årene, som seinhøsten 2015.
BARRIKADER­T: I Proms gate, like ved brannstasj­onen på Skansen, hadde en beboer sandsekker klare i tilfelle flom. Hus i området har flere ganger opplevd vanninntre­nging de siste årene, som seinhøsten 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway