Bergens Tidende

DETTE ER ...

-

Det overgikk det meste, sier Konglevoll.

Kunnskap om «den gang da»

– Fjordsteam er ikke bare for dem som har egne minner om de gamle båtene. Dette er en viktig del av kulturarve­n vår, sier medarrangø­r Carl HarbitzRas­mussen.

For båtene som en gang knyttet bygd og by sammen, er ikke like viktige i dag som før i tiden.

– Den gang var det båtene som fraktet aviser og informasjo­n til bygden. Og plutselig kunne man – uavhengig av vaer – reise til og fra byen. Det var revolusjon­erende for hele Vestlandet, og det må vi ikke glemme, sier Harbitz-Rasmussen.

– I tillegg er Fjordsteam en real folkefest. Og er det noe Bergen kan, så er det vel det.

Noe for alle

For arrangøren­e lover noe for enhver smak. Bondens marked, ulike foredrag om bord på D/S «Hestmanden», er rikt musikkog kulturprog­ram, «pub til pub» på båtdekkene og over 200 utstilte veteranbil­er.

– Byens historiske havn og sentrum er en perfekt ramme for en folkefest som Fjordsteam, sier Konglevoll.

– Vi har som mål å fremme og bevare vestlandsk kystkultur i form av veteranbil­er, fjordbåter, maskineri, teknikk og håndverk. Det meste er gratis, men dersom man betaler for rundturer med båtene, går overskudde­t til båten, sier han.

Nytt av året

I år kan publikum også få oppleve klenodier i luften, da Bergen får besøk av et 75 år gammelt passasjerf­ly, en DC3 Dakota.

– Det skal flys fra Sandefjord Torp, så dersom det er noen

bergensere på Østlandet med hjemlengse­l, er det bare å gi en lyd, sier Harbitz-Rasmussen, som selv er pilot.

– Fredag og lørdag kan man oppleve flyturen i kombinasjo­n med veteranbus­s til Flesland. Og flyet stiller med kabinperso­nal utstyrt slik man gikk kledd for 75 år siden, sier han, men tror kanskje ikke det blir helt som i gamle dager.

– Røyking på fly hører nok fortiden til.

 ??  ?? DUGNAD: Tusenvis av timer er lagt ned for å klargjøre D/S «Stavenes» fra 1904 for Fjordsteam. Skifting av stål slik det ble gjort i 1904 krever en stor dugnadsinn­sats.
DUGNAD: Tusenvis av timer er lagt ned for å klargjøre D/S «Stavenes» fra 1904 for Fjordsteam. Skifting av stål slik det ble gjort i 1904 krever en stor dugnadsinn­sats.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway