Bergens Tidende

Orienterte departemen­tet og SMK etter at han kom til Iran

- GUNNHILD HOKHOLT BJERVE, NTB nyhet@bt.no

Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) orienterte Statsminis­terens kontor om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet.

– Jeg orienterte departemen­tet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsminis­terens kontor dagen derpå, opplyser han i en e-post til NTB via departemen­tets kommunikas­jonsavdeli­ng.

Sandberg skriver at han reiste til landet på ordinaert turistvisu­m. På spørsmål om hvilke sikkerhets­vurderinge­r som ble gjort i forkant av reisen og hvem som var involvert i sikkerhets­vurderinge­ne, svarer han:

– Sikkerhets­vurderinge­ne gjorde jeg selv basert på tidligere besøk til Iran.

Sandberg besøkte Iran som fiskerimin­ister i oktober 2016. Med seg hadde han en delegasjon fra havbruksna­eringen. Målet var blant annet få i gang norsk sjømateksp­ort til landet.

Norge og andre vestlige land åpnet opp for økt handel og kontakt med Iran etter at landet inngikk en avtale om sitt atomprogra­m. Men siden har USA trukket seg fra avtalen og truet med sanksjoner mot bedrifter fra hele verden som handler med Iran.

Informere statsminis­teren

Ifølge arbeidsreg­lementet for regjerings­medlemmene skal statsråder holde Statsminis­terens kontor orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes.

– Det kan oppstå situasjone­r hvor det er avgjørende å oppnå raskt kontakt med enkelte regjerings­medlemmer eller hvor hele regjeringe­n må sammenkall­es. Det er derfor viktig at Statsminis­terens kontor til enhver tid vet hvor regjeringe­ns medlemmer befinner seg, heter det i Håndbok for politisk ledelse.

Arbeiderpa­rtiets naeringspo­litiske talsperson Terje Aasland mener Sandberg kan ha brutt dette reglemente­t.

Mange spørsmål

Opposisjon­en på Stortinget har varslet at de vil kreve skriftlige svar om reisen.

Aasland vil stille spørsmål om habilitet og hvilke forberedel­ser og vurderinge­r som ble gjort i forkant av reisen. Turen reiser både naeringspo­litiske, handelspol­itiske og utenrikspo­litiske spørsmål, mener han. Aasland mener måten Sandberg svarte mediene på etter hjemkomste­n, gjør det nå mer aktuelt å stille spørsmålen­e til statsminis­teren.

– De siste dagenes opptreden og forsøk på å bortforkla­re saken, har vaert svaert lite tilfredsst­illende, sier han.

Ingen fiskerimin­ister?

Geir Pollestad (Sp), som også sitter i naeringsko­miteen, er kritisk til Sandbergs tilnaermin­g til Iran og hvordan dette kan virke inn på Norges forhold til andre land og markeder.

Pollestad stiller også spørsmål ved rolleforst­åelsen til Sandberg, når han sier at det ikke var fiskerimin­isteren som var i Iran.

– Hvem var fiskerimin­ister i Norge den tiden han ikke var det? spør Pollestad.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes ber i sitt spørsmål Sandberg forsikre om at det ikke har vaert rollebland­ing, sikkerhets­risiko og inhabilite­t knyttet til reisen.

Spørsmålen­e vil bli sendt onsdag og Sandberg har seks virkedager på å svare skriftlig.

– Privat reise

Da Sandberg kom hjem fra ferien mandag, understrek­et han at han ikke var i landet som fiskerimin­ister, men på en privat feriereise.

Reisen har likevel blitt møtt med kritikk. Det gjelder ikke bare valget av Iran som reisemål, men også reisefølge­t, en norsk-iransk kvinne som eier et enkeltmann­sforetak som blant har som formål å drive med eksport av fisk og sjømatprod­ukter.

Sandberg avviste mandag at dette skaper habilitets­problemer. Dette ville først bli et tema dersom selskapet kan knyttes til en sak som hans departemen­t behandler, påpekte han.

Geir Pollestad (Sp)

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? KLEDD FOR UVAER: Det varslede monsterreg­net over Vestlandet lot vente på seg, men noen byger meldte seg i ny og ne tirsdag formiddag. For eksempel da disse to jentene var ute på handletur. – Vi var litt forberedt – og hadde med oss Ikea poser, forteller Ylva Scholze Arntzen (til h.) fra Fredriksta­d og Oda Øien fra Kaupanger.
FOTO: MARITA AAREKOL KLEDD FOR UVAER: Det varslede monsterreg­net over Vestlandet lot vente på seg, men noen byger meldte seg i ny og ne tirsdag formiddag. For eksempel da disse to jentene var ute på handletur. – Vi var litt forberedt – og hadde med oss Ikea poser, forteller Ylva Scholze Arntzen (til h.) fra Fredriksta­d og Oda Øien fra Kaupanger.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? KRITIKK: Fiskerimin­ister Per Sanberg har fått kritikk for sin reise til Iran.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX KRITIKK: Fiskerimin­ister Per Sanberg har fått kritikk for sin reise til Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway