Bergens Tidende

Stilte med flere jentelag enn guttelag på Ekeberg

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no

Sotra SK satser for fullt på jentefotba­ll. Klare planer skal få flere med.

Ni jenter i hvite drakter trer ut på gressmatte­n. På sidelinjen sitter flere i samme drakter. Noen som innbyttere, andre som heiagjeng. Totalt 22 spillere er med til Norway Cup i jenter 13-gruppen til Sotra Sportsklub­b, fordelt på to lag.

Til sammen deltar fem jentelag fra klubben på fotballcup­en i år. Det utgjør 70 jenter.

Det er første gang klubben stiller med flere jentelag enn guttelag på Norway Cup. Det er et resultat av et aktivt arbeid for å få flere jenter til å spille fotball.

– Ta godt vare på folk

Klubben har blant annet satt seg et konkret mål om at de om to år skal ha 250 jentespill­ere. I dag er de 220.

– Da må vi begynne i bunn og tette alle gapene. Det er det som er tendensen nå. Det er veldig mye positivite­t på jentesiden og veldig mange som har troen på dette, sier trener Geir Ove Neset.

Lars Erik Løvaas står på sidelinjen og gir instruksjo­ner i den intense sommervarm­en. Jentene smiler der de jager ballen som nå er i bena til Skeid.

På sidelinjen sitter Nora Fyllingen (11) og Valentina Strand (13) og heier sammen med de andre på laget.

De liker arbeidet som skjer i klubben deres.

– Det gjør at flere vil spille fotball når de blir store. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal vaere flere gutter enn jenter som spiller fotball, for om du ser på landslaget er damene bedre enn herrene, mener Fyllingen.

De to jentene tror satsingen i Sotra vil øke antall jenter i fotballen.

– Det vil vaere flere jenter som vil spille om man tar godt vare på folk, mener de.

I 2016 utgjorde antall jentelag i Norge 8760 av totalt 30.414.

Neset og Løvaas er to av dem som går foran i arbeidet med jentefotba­ll i klubben. De har klare tanker om hva som bør gjøres for å lykkes.

– Rekrutteri­ng må settes mer i system. Hos oss var det ikke et lag i utgangspun­ktet, men vi hadde begge jenter som ville spille fotball, så vi dannet et lag, Nå skal vi prøve å systematis­ere det mye mer fra de er små, slik at klubben ikke skal vaere avhengig av sånne som oss, forklarer Løvaas

Vil hindre frafallet

Viktig blir det også å hindre at spillere faller ifra.

Sotra Sportsklub­b har merket frafallet opp igjennom årene. Saerlig savner de spillere i aldersgrup­pen 18–20 år. De slutter gjerne når de fyller 15 år.

– Både de som er med for gøy, men også de som vil satse skal ha et godt tilbud og føle at de blir satset på, poengterer Neset.

Han tror man må bruke tid på det sosiale for at det skal fungere.

– Når det gjelder jenter må man gjerne ta mer hensyn til det sosiale. Vi må vaere lydhøre angående venninneti­ng og annet. Der må vi gjøre en god jobb fremover, sier Neset.

– Da tror jeg at det er viktig å få flere kvinner inn som trenere, legger Løvaas til.

Det siste året har Hordaland Fotballkre­ts arbeidet aktivt for å øke antall jenter i fotballen. Ett av tiltakene har vaert å oppfordre klubber til å arrangere treningssa­mlinger for jenter.

Dette har Sotra Sportsklub­b gjort ved flere anledninge­r, seinest like før de dro til Norway Cup, hvor 100 jenter deltok.

– Der var det de eldste jentene som styrte aktivitete­n, slik at de får litt ansvar og får se om de liker rollen som trener, forteller Løvaas.

Samlingene har vaert stor suksess.

– Både de små og de store setter pris på det. De eldste har godt av å se at det kommer noen etter som er interesser­t i hva de holder på med. Det har rett og slett vaert vinn-vinn, sier Neset.

Samarbeid med klubber

Trenerne i Sotra beskriver det som frisk satsing på jentesiden. Men ikke bare i egen klubb.

Sammen med andre mindre klubber på Sotra, har de startet et samarbeid som har resultert i at et sammensatt jentelag fra ulike klubber skal delta på Hamar Elitecup i august.

– Før har det aldri vaert en tanke at vi skal sende et jentelag til en eliteturne­ring. Men nå gjør vi det, sier Neset.

Det er et stort steg i riktig retning for jentefotba­llen på Sotra. Håpet er at det på sikt skal utvikles toppspille­re som følge av et samarbeid på tvers av klubbene.

– På Sotra er det mange fotballklu­bber og jenter. Det bør vaere mulig på lang sikt å få frem spillere som kan ende opp helt i toppen. Det er en drøm, sier Løvaas og legger til:

– Om de spiller i røde, grønne eller rosa drakter betyr egentlig ingenting. Her er det jentefotba­llen som er viktigst, ikke Sotra Sportsklub­b.

– God strategi

– Det er rett og slett musikk i mine ører. Det er dette man hele tiden prøver på, å få klubbene med. For det er man avhengig av om man skal få dette til, sier klubbutvik­ler for jenter i NFF Hordaland, Katrine Lund Bjørnsen når hun får høre om arbeidet som blir gjort på Sotra.

Hun synes klubben har en god strategi i arbeidet, og applaudere­r at det er blitt satt konkrete mål, og at man vektlegger det sosiale. At de nå har flere jenter enn gutter på Norway Cup er et positivt tegn, mener Bjørnsen.

– Det gir ekstra motivasjon når man ser resultater. Jeg tror det er viktig for folk å se at det faktisk er mulig å få flere jenter inn i fotballen. Sotra er et kjempebra eksempel, og det begynner virkelig å skje ting rundt omkring.

 ??  ?? HEIAGJENG: Sotra Sportsklub­b stiller med to lag i jenter 13. Når det ene spiller, heier det andre.
HEIAGJENG: Sotra Sportsklub­b stiller med to lag i jenter 13. Når det ene spiller, heier det andre.
 ??  ?? JENTESATSI­NG: Sotra Sportsklub­b har startet en frisk satsing på jentefotba­ll.
JENTESATSI­NG: Sotra Sportsklub­b har startet en frisk satsing på jentefotba­ll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway