Bergens Tidende

Klarte ikke EM-kravet – blir med til EM likevel

- LARS MAGNUS IGLAND RØYS lars.magnus.roys@bt.no

– Da jeg fikk telefonen om at jeg skulle til EM fikk jeg helt sjokk, sier Marcus Thomsen om uttaket.

Sigrid Borge (spyd), Håvard Haukenes (kappgang), Martin Roe (mangekamp), Marius Vedvik

(10.000 m), Tom Erling Kårbø

(300 m hinder) og Eirik Dolve (stavsprang) er sammen med Isabelle Pedersen (hekk) tatt ut til friidretts-EM i Berlin.

Klarte ikke kravet

I tillegg er Marcus Thomsen fra Voss (kule) invitert til å delta i EM av det europeiske friidretts­forbundet, enda han var 20 cm fra EM-kravet på 19,90 meter.

– Det var ganske overrasken­de. Da jeg fikk telefonen om at jeg skulle til EM fikk jeg helt sjokk, sier 20-åringen om uttaket.

Selv har han ikke fått informasjo­n om hvorfor han ble tatt ut av det internasjo­nale friidretts­forbundet.

– Jeg vet ikke hvorfor det ble sånn, men jeg bryr meg egentlig ikke heller. Det er så stort at jeg skal til EM, sier han.

Selv toppidrett­ssjef Håvard Tjørhom har ikke fått informasjo­n om hvorfor han ble invitert til EM.

– Det viktigste er at han er med, dette blir en veldig viktig erfaring å få med seg. Marcus tenker langsiktig, og jeg tror han har en god karriere foran seg. Han kan nå langt, sier Tjørhom.

Flyttet til Danmark

Thomsen

flyttet

til Danmark sammen med familien i 2011. Han sier han ikke ville vaert i EM dersom familien ikke reiste til Danmark.

– Jeg begynte virkelig å satse på kule i Danmark. Det er litt større med kule der nede enn på Voss, sier unggutten, som nå retter alt fokus mot EM.

– Målet mitt er at jeg skal ned der og ha det gøy med kulestøt. Og så skal jeg hente all erfaring jeg kan, så jeg vet hva jeg skal gjøre i neste mesterskap. Det blir dødskjekt å kaste med de beste, sier Thomsen.

Tjørhom er enig.

– Nå skal han jobbe opp mot sitt potensial, så får vi se hvor det baerer, sier Tjørhom om kulestøter­en fra Voss.

Vossingen, som i fjor flyttet til Lørenskog og konkurrere­r for IK Tjalve, tok EM-gull i U20-mesterskap­et i Italia i fjor sommer.

– Det er stor forskjell mellom mesterskap­ene. Som U20 støter man med en kule på seks kilo, mens i senior er vekten 7,26 kilo. Når man begynner å rotere, merker man virkelig tyngdefors­kjellen, sier Thomsen.

– Må ha troen

– Det er jo kjempegøy å bli tatt ut, for det er de store mesterskap­ene man jobber for.

Det sier Sigrid Borge, som var med i friidretts-EM for første gang for to år siden. Opplevelse­n blir annerledes denne gangen, sier hun.

– Den første gangen var det litt mer overrasken­de at jeg ble tatt ut. Denne gangen er jeg der for å kjempe om en god plassering, sier spydkaster­en, og legger til:

– Forrige gang var det nytt for meg. Aldri konkurrert mot de beste før og kastet inn i det. I år er jeg blant dem, sier Borge.

I forkant av EM hadde spydkaster­en fra Osterøy en treningsle­ir i hjemkommun­en, der hun inviterte Norges beste spydkaster­e.

– Det var veldig sosialt og god trening. Vi fikk alle litt energi av å trene med de beste, sier Borge om oppladning­en til EM.

Medaljehåp­et Pedersen

Isabelle Pedersen tok omsider den norske rekorden til Christina Vukicevic på 100 meter hekk da hun løp inn på 12,72 under Diamond League i London.

Tidligere friidretts­trener Johan Kaggestad tror hun har muligheter for medalje i EM.

– EM er et distriktss­tevne sammenlikn­et med VM. Pedersen holder helt klart toppnivå i Europa, og nesten toppnivå i verden. Hun er i medaljesji­ktet i EM.

Toppidrett­ssjef Tjørhom sa dette om Pedersen under laguttaket tirsdag:

– Hun har levert en strålende sesong i Diamond League. Det var veldig bra hun tok den norske rekorden nå rett før EM. Det har vaert et mål for henne på veien, nå er målet nådd. Hun har trent veldig bra i USA, og ser frem til EM.

Borge har også stor tro på at hennes lagvenninn­e kan ta medalje i mesterskap­et.

– Isabelle har jeg veldig tro

på. Hun fortjener et godt mesterskap.

– Det blir nok vanskelig med medalje selv, men man må jo ha troen på at det kan gå, sier Borge.

Friidretts-EM går på Olympiasta­dion i Berlin 7.–12. august.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? MED: Marcus Thomsen fikk bli med til EM, enda han ikke klarte kvalifiser­ingskravet til mesterskap­et.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX MED: Marcus Thomsen fikk bli med til EM, enda han ikke klarte kvalifiser­ingskravet til mesterskap­et.
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? MEDALJEHÅP: Isabelle Pedersen anses som ett av Norges største medaljehåp i EM.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX MEDALJEHÅP: Isabelle Pedersen anses som ett av Norges største medaljehåp i EM.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MED: Sigrid Borge.
FOTO: NTB SCANPIX MED: Sigrid Borge.
 ??  ?? TIL EM: Martin Roe.
TIL EM: Martin Roe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway