Bergens Tidende

Her rigges kinosalen for Mission Impossible

- TOR INGE JØSSANG tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Det er stor aktivitet på Preikestol­en før Mission Impossible skal vises på kanten av stupet.

Snekkere, fjellklatr­ere, redningsma­nnskaper, leverandør­er av kinoutstyr, strøm og annet utstyr er i sving for å gi nesten 2000 publikumme­re en opplevelse av de sjeldne.

Regnet styrter ned, det blinker og buldrer i skyene. To turister stavrer krokete ut på Preikestol-platået mens vinden river og rusker i regnklaern­e. Det er tirsdag formiddag og halvannet døgn til årets mest spesielle kinoopplev­else.

– Bare vinden kan ødelegge. Hvis det blir mye vind, må vi avlyse filmvisnin­gen, sier Tore Brede Michelsen og John Erik Armelius i Unique Cinema Systems.

Men vaermeldin­gene er gode så det er trolig ingen fare. Svak vind, 2 m/s fra nord-nordøst, er godt innenfor marginene. Lerretet skal tåle vindstyrke 11–12 m/s.

Kino på stupet

– Vi har med det råeste kinoutstyr­et som er å oppdrive. Utekino gjør vi mye, men sjelden så høyt til fjells og langt fra kjørevei, sier kinofolken­e.

De har med seg dobbelt opp av alt, utenom kinolerret­et som spennes opp i en 14 ganger 9 meter stor ramme. Hvis et vindkast tar tak i lerretet, så har arrangøren­e et problem. Verdens nyeste og mest avansert laserproje­ktor skal i utgangspun­ktet brukes til visningen. Hvis den svikter, har de en vanlig xenonprosj­ektor som backup. Det blir full surround-lyd.

– Vi fikk nye høyttalere i går, og det blir ganske så mye lyd, sier Michelsen og Armelius, som kom direkte fra produksjon av Allsang på Grensen til fjellknatt­en ved Lysefjorde­n.

Ni hiv med helikopter måte til for å få opp alt kinoutstyr­et. Frank Wilhelmsen kommer løpende. Han jobber i Aggreko, som leverer strømforsy­ningen og 150 meter med strømkable­r.

– Vi har levert tre aggregater. To skal levere strøm til kinoen, og ett er backup. Jeg fikk beskjed om at de manglet et fordelings­skap, så sprang jeg opp, forteller han.

Tømmermann Ingve Hølland i Xtreme snekring og makker Torbjørn Sivertsen henter fram sirkelsag for å bygge trerampen som alt kinoutstyr­et skal stå på. På fritiden er de aktive i fjellklatr­ere. De var også med på filminnspi­llingen i november.

– Dette er kjekke oppdrag, sier tømmermenn­ene, som skal sikre kinolerret­et med jekkestrop­per og tau. I tillegg skal de sammen med Norsk Folkehjelp sette opp sperringer så ingen fra publikum uforvarend­e går utfor et stup i mørket.

Den luftige kinosalen rigges for 1500 som har kjøpt kinobillet­t, og ytterliger­e 300–400 inviterte gjester.

Granitthar­de kinoseter

Den spenningsm­ettede filmen varer i 2 timer og 25 minutter. Visningen starter klokka 23 onsdag - når mørket faller - og slutter i 01.30tiden natt til torsdag.

Sitteplass­ene i kinosalen består av hard granitt. Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad har fått mange henvendels­er fra folk som spør om de kan ta med fluktstole­r, oppblåsbar­e madrasser og lignende.

– Nei, det går ikke av praktiske årsaker, svarer ordføreren.

– Det er viktig at folk bare tar med seg et godt sitteunder­lag. Ikke stoler eller oppblåsbar­e ting. Da går det utover utsikten for andre dersom noen tar med seg stoler eller oppblåsbar­e ting.

Når folk skal hjem etter filmvisnin­gen er det mørkt. Derfor vil stien bli belyst med 200 lysstaver. De vil stå ganske tett nedover stien, det første stykket fra toppen. Folk er blitt oppfordret til å ta med hodelykt.

Daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en, Helge Kjellevold, tror ikke det blir mer enn denne ene gangen platået nyttes som kinosal.

– Dette er en fin avslutning på dette prosjektet, en positiv arrangemen­t for folk som bor og lever rundt Preikestol­en.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? STRØM: 150 meter med strømkable­r trengs til kinoen.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N STRØM: 150 meter med strømkable­r trengs til kinoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway