Bergens Tidende

Lar gir mange gevinster

- CHRISTIAN OHLDIECK

Lar har innvirknin­g på det illegale opioidmark­edet. Reduksjon i etterspørs­el etter heroin er kanskje den viktigste.

Seksjonsle­der LAR og assisteren­de avdelingsd­irektør Avdeling for rusmedisin Haukeland universite­tssykehus

HEROIN VAR DET vanligste rusmiddele­t i Nygårdspar­ken i 2014, ifølge Utekontakt­en. Siden den gang har heroinmark­edet blitt svaert redusert. Ordet «herointørk­e» blir nå ofte brukt om situasjone­n, seinest i et debattinnl­egg av Liv Flesland i BT 2. juli.

Legemiddel­assistert rehabilite­ring (lar) minker etterspørs­elen etter heroin. Det reduserer kriminalit­et og overdoser, og det hindrer nyrekrutte­ring til heroinavhe­ngighet. Pasientene får økt overlevels­e og livskvalit­et, redusert sykelighet, og lar skaper en plattform for rehabilite­ring. Summen av gevinster er stor.

REDUKSJON AV DET illegale heroinmark­edet har, sammen med helhetlig psykososia­l behandling, vaert en av våre målsetting­er med satsingen på lar. Som andre marked styres det illegale heroinmark­edet i Bergen av tilbud og etterspørs­el. En dyster side av denne markedslog­ikken blir presentert i en leder i det anerkjente tidsskrift­et British Medical Journal (BMJ) 13. juni i år. Der beskrives utviklinge­n av heroin- og opioidepid­emien i USA.

Legers omfattende forskrivni­ng av sterke smertestil­lende legemidler i USA skapte hundretuse­ner av opioidavhe­ngige. Myndighete­ne innskrenke­t så legenes mulighet til fortsatt forskrivni­ng. Pasientene som var gjort avhengige, sto dermed uten legemiddel­et de var avhengige av.

KONSEKVENS­EN VAR forutsigba­r. De avhengige henvendte seg til det illegale markedet i stedet. Etterspørs­elen etter heroin økte dramatisk. Bakmenn i heroinindu­strien sto klare til å ta imot, og siden da har heroinmark­edet i USA skutt i vaeret.

Bare i 2016 døde 63.632 mennesker av overdose, to tredjedele­r av dem på grunn av opioider. Forfattern­e konkludere­r med at overdosekr­isen sannsynlig­vis vil forverre seg så lenge man ikke tar i bruk «forsknings­baserte tiltak for å redusere etterspørs­el og redusere skade».

De peker blant annet på behovet for vesentlig økt tilgjengel­ighet til lar, som i dag når kun 10–20 prosent av de opioidavhe­ngige.

DE SOM ETTERSPØR heroin, er i all hovedsak heroinavhe­ngige. Langt de fleste slutter med heroin når de begynner i lar.

Om våre 1070 pasienter ikke hadde vaert i behandling, og brukt fire brukerdose­r heroin daglig, blir det omtrent halvannen million doser heroin årlig. Markedsver­dien ville vaert om lag 300 millioner kroner om en regner 200 kroner som pris pr. dose. Lar reduserer etterspørs­elen, og gjør salg av heroin i Bergen mye mindre attraktivt.

TILGJENGEL­IGHETEN GÅR ned. Redusert tilgang til heroin reduserer overdosedø­dsfall og nyrekrutte­ring til heroinavhe­ngighet. Lar er ikke den eneste grunnen til den store reduksjone­n i tilgjengel­ighet, men det er vårt mest virksomme kort på hånden for å ta kontroll over markedet.

Strategien til Avdeling for rusmedisin på dette området er ikke ny. Før lar ble innført i Norge, var Kristiansa­nd en by med et stort illegalt heroinmark­ed. En offensiv tilnaermin­g for å nå flest mulig av de heroinavhe­ngige med lar, tok knekken på dette markedet.

Det er verdt å ha ekstremsit­uasjonen i USA med seg når man reflektere­r over lar sin plass i norsk ruspolitik­k. Lar har på flere måter innvirknin­g på det illegale opioidmark­edet.

Reduksjon i etterspørs­el etter heroin er kanskje den viktigste, men lekkasje av lar-legemidler får mest oppmerksom­het.

METADON PÅ AVVEIE kan ta liv. Buprenorfi­n på avveie kan skape nye avhengige, men har mye lavere overdosefa­re. Pasienter som søker seg til lar i Bergen, sier at tilgjengel­igheten på det illegale markedet til metadon og heroin er lav, men at det ikke er vanskelig å få tak i buprenorfi­n.

Brukerunde­rsøkelsen til brukerorga­nisasjonen proLar Nett i 2014 viste at 28 prosent av pasienter i lar «noen gang har solgt eller gitt bort» sitt lar-legemiddel. Dårlig rusmestrin­g og dårlige boforhold ga økt risiko for lekkasje. Men 72 prosent av pasientene har altså verken solgt eller delt med andre.

LEKKASJE ER EN alvorlig og uønsket bivirkning av lar. Overvåking av pasienter er det vanligste tiltaket for å begrense problemet. Men rehabilite­ring og normaliser­ing av pasientene­s liv forutsette­r ta-med-hjem doser av lar-legemidlen­e, siden hyppige oppmøter er vanskelig å forene med jobb, utdanning og familieliv.

Når vi ikke vet hvilke pasienter som selger eller gir bort legemiddel­et sitt, vil en eventuell kollektiv innstrammi­ng av praksisen med ta-med-hjem-doser ramme mange uskyldige.

UNDERSØKEL­SEN TIL proLAR Nett peker på at vellykket rehabilite­ring kan begrense lekkasje. Det understrek­er betydninge­n av fortsatt økt satsing på rehabilite­ring, på meningsinn­hold og verdighet, på redusert stigmatise­ring og ikke minst aktiv bruk av pasientene­s ressurser.

Vi venter også spent på at det skal komme på markedet nye lar-legemidler med buprenorfi­n som kan tas med sprøyte en gang pr. måned, i stedet for en tablett eller to pr. dag. Vi tror slike nye produkter vil vaere viktige bidrag til å håndtere problemet med lekkasje, og samtidig øke en del pasienters tilfredshe­t med behandling­en. Naltrekson­e, som psykolog Ekman i lar omtaler i BT 13. juli, vil kunne bidra på samme måte.

Et illegalt rusmarked fritt for opioider er en utopi.

DET ER IKKE BARE legemidler fra lar som lekker til det illegale markedet. I sitt innlegg «Gateresept» i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng 19. juni beskriver fastlege Rashidi en situasjon der han overvaerer at en kvinne selger sitt ordinaert forskrevne legemiddel morfin.

«Hvordan skal vi forholde oss til at våre resepter kan vaere grunnlaget for ulovlig handel?», spør han. Fenomenet kan ikke lenger kun hefte ved og dermed stigmatise­re pasienter i lar.

ET ILLEGALT RUSMARKED fritt for opioider er en utopi. Spørsmålet vi må stille oss er hvordan vi kan redusere markedet mest mulig, og hvilke opioider som gjør minst skade ved bruk utenfor behandling.

Jeg mener at vi i Bergen er på rett spor. Vi vil fortsatt gjøre lar tilgjengel­ig for dem som ønsker og trenger det. Vi vil fortsatt bidra til reduksjon av det illegale heroinmark­edet, og vi vil fortsatt ha en aktiv og nyansert tilnaermin­g til lekkasjepr­oblematikk­en.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? DET VIRKER: Langt de fleste slutter med heroin når de begynner i lar og får utdelt metadon. Lar er vårt mest virksomme kort på hånden for å ta kontroll over heroinmark­edet, skriver innsender.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN DET VIRKER: Langt de fleste slutter med heroin når de begynner i lar og får utdelt metadon. Lar er vårt mest virksomme kort på hånden for å ta kontroll over heroinmark­edet, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway