Bergens Tidende

Fastlegen overså kreften

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Blodprosen­ten falt som en stein, uten at fastlegen prøvde å finne årsaken. Den viste seg å vaere kreft.

En fastlege i Sogn og Fjordane har fått en advarsel fra Statens helsetilsy­n. Helsetilsy­net begrunner advarselen først og fremst med manglende oppfølging av en pasient, som fra ene året til det neste hadde fall i blodprosen­ten fra 13,5 til 9,5.

Fastlegen informerte ikke pasienten om fallet i blodprosen­t og det ble ikke tatt kontrollpr­øve. Pasienten og pasientens avføring ble ikke sjekket for skjult blødning og det ble ikke henvist til mageunders­økelser. Legen brøt dermed lovens krav til faglig forsvarlig­het, konkludere­r Helsetilsy­net.

Informerte ikke

Pasienten fikk målt blodprosen­ten sin hos legen i 2016 og verdien var da helt normale 13,5. Året etter ble blodprosen­ten målt til 9,5, noe som regnes for moderat anemi.

Pasienten hadde på det tidspunkt gått flere år på medisin mot benskjørhe­t, og legen var opptatt av å skifte legemiddel. Dette skiftet måtte Helfo først godkjenne, og pasienten forventet å få beskjed. Blodprøven ble det ikke snakket om.

Da det var gått en måned, tok pasienten kontakt med legesenter­et og snakket med en legesekret­aer. Sekretaere­n opplyste om den lave blodprosen­ten og anbefalte jerntilsku­dd.

Pasienten skriver i sin klage til Helsetilsy­net at hun hadde liten tillit til legen og bestilte derfor time ved et privat legesenter. Der ble den lave blodprosen­ten grepet fatt i, og de fant blod i avføringen.

Hos en vikar på fastlegens legesenter ble det deretter gjort undersøkel­se av tarmen, såkalt koloskopi. Da viste det seg at pasienten hadde kreft med spredning.

Legen beklaget

Fastlegen har overfor Helsetilsy­net beklaget utfallet og erkjent at den lave blodprosen­ten ikke ble fulgt opp slik den skulle. Selv om dette var en enkeltståe­nde hendelse, vurderer Helsetilsy­net saken som så alvorlig at tilsynet gir legen en advarsel.

Episoden med legesekret­aeren som ga råd om jerntilsku­dd, er også gransket. Kommunalsj­efen i den aktuelle kommunen har opplyst til Helsetilsy­net at rutinene er stramme tinn. Legesekret­aerer skal ikke gi medisinske råd, kun vise videre til lege. Helsetilsy­net har dermed lagt til side denne delen av klagen.

Fastlegen jobber ikke lenger ved det aktuelle legesenter­et.

193 tilfeller på fire år

I løpet av fire år (2012–2016) fikk 193 mennesker medhold hos Norsk pasientska­deerstatni­ng fordi fastlegen deres hadde oversett kreft. I disse sakene var det inntil i fjor høst utbetalt totalt 115 millioner kroner, går der frem av en pressemeld­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway