Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

KOMIKER HANNAH GADSBY er lei av stand-up. I ti år har hun levert punchlines om å komme ut av skapet i et homofiendt­lig miljø, om å vaere tjukkere enn hun burde, om reaksjonen­e det vekker at en kvinne ser ut som en mann. Hun har utlevert og ydmyket seg selv for å få folk til å le, og nå gidder hun ikke mer.

Gadsby siste show «Nanette» skulle vaere et rasende farvel, et oppgjør med en sjanger som kommer til kort og ikke evner å formidle alvorlige budskap. Ironisk nok er Hannah Gadsbys antikomedi­e et gedigent bevis på det motsatte.

Netflix-oppsetning­en av «Nanette» er blitt en verdensoms­pennende, viral suksess i løpet av sommeren. Forestilli­ngen sprenger grensene for stand-up, og viser mest av alt hvor uvurderlig og effektivt humor er for å trenge gjennom med en sterk historie.

STAND-UP i sin tradisjone­lle form er bråkete, fandenivol­dske variasjone­r over sex- og lytehumor. En sjanger av menn for menn, som Gadsby sier.

Folk kommer med en forventnin­g om lettfordøy­elige onelinere og befriende latter.

Det er slik «Nanette» også starter. Hun er innom det begrensede genbasseng­et på små steder. Humørløse lesber. Hvordan Gadsby «glemte» å komme ut til bestemoren, som forsikret om at Mister Right sikkert var rett rundt hjørnet.

«Jeg har naermet meg ethvert hjørne med

KUNSTHISTO­RIKEREN Hannah Gadsby (40) vokste opp i en liten by, midt i det klammeste bibelbelte­t av den konservati­ve øystaten Tasmania sør for Australia.

Øyfolket anså homofile som motbydelig­e, pedofile undermenne­sker, og homoseksua­litet var straffbart helt frem til 1997.

Det var ikke akkurat et ideelt oppvekstmi­ljø for en ung lesbisk kvinne som strevde med egen identitet, befant seg et sted på autismespe­kteret og slet med ettervirkn­ingene av overgrep og hatkrimina­litet.

Hannah Gadsbys livshistor­ie lar seg på ingen måte oppsummere av en befriende latterkule. Likevel har hun pakket sine traumer inn i humor og servert dem som selvkritis­ke onelinere i årevis.

HUMOR PÅ EGEN bekostning er enkelt og ukompliser­t når avsenderen er privileger­t og gjennomsni­ttlig. Det er ikke like problemfri­tt når man er utsatt, annerledes og rammet av tung selvforakt.

«Forstår dere hva det betyr å nedverdige seg selv når man allerede er marginalis­ert», spør Gadsby. «Det er ikke ydmykhet. Det er ydmykelse».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway