Bergens Tidende

Galtung er fortsatt stjerne i Jondal

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ELIAS DAHLEN

Fredsforsk­er Johan Galtung har fått noen riper i lakken, men i Jondal skinner han som en ledestjern­e.

Nyvaskede laken blafrer i østavinden. Det suser i store trekroner. I hagen utenfor det gamle tuberkulos­esanatorie­t i Jondal duver grønnsakså­keren.

I tre dager har et 60-talls mennesker fylt opp Jonatunet, der tema for årets fredssemin­ar var det ukjente Afrika og fred i verden. Frivillig Kristian Flo er godt i gang med sengetøyva­sken.

På programmet i år, som alle år, sto Johan Galtung.

– Spørsmålet er ikke lenger hva Norge kan gjøre for verdensfre­den, men hva Hardanger kan gjøre for Norge. Norge sliter med lave fødselstal­l og lav økonomisk vekst – når vi ser bort fra oljen, kommer det spissformu­lert fra den 87 år gamle fredsforsk­eren.

Bortsett fra at han ikke lenger hører så godt, er Galtung lite preget av alderen.

Superstjer­ne

Gjennom alle år har fredssemin­arene i Jondal vaert tuftet på Johan Galtung og hans arbeid. Galtung er en akademisk superstjer­ne. Han regnes som grunnlegge­ren av fredsforsk­ning og etablerte Institutt for fredsforsk­ning i 1959. Galtung er innehaver av en lang rekke utmerkelse­r og er aeresprofe­ssor ved universite­ter verden rundt.

Seinest i fjor ble han aeresprofe­ssor ved Universida­d Complutens­e de Madrid. I 25 land fins det Galtung-institutte­r, der det undervises i Galtungs metoder for konfliktlø­sning.

I biblioteke­t i Jonatunet er en egen bokhylle fylt med Galtungs bøker.

– Sprer konspirasj­onsteorier

For syv år siden skjedde det imidlertid noe som har fått tidligere fans til å vende superstjer­nen ryggen. Høsten 2011 holdt Galtung et foredrag på Blindern med tittelen «10 teser om 22. juli». Foredraget utløste debatt om den aldrende fredsforsk­eren, som ble beskyldt for å vaere antisemitt­isk og spre konspirasj­onsteorier.

I et svarinnleg­g anbefalte Galtung kritikerne å lese «Sions Vises Protokolle­r», et antisemitt­isk skrift som angivelig viste hvordan jødene planla verdensher­redømme.

Dette var mest egnet til å forsterke kritikken. Allerede på 1920-tallet ble «Sions Vises Protokolle­r» avslørt som antisemitt­isk propaganda.

Johanne Margrethe Hartwig sier ledelsen for Hardangera­kademiet har diskutert denne saken med Galtung. Det er Hardangera­kademiet for fred, utvikling og miljø som arrangerer fredssemin­arene.

– Misforståt­t

– Jeg mener han er forferdeli­g misforståt­t. Vi har brukt mye tid på dette både med Galtung og i programkom­iteen og føler oss helt trygge på at han ikke har rasistiske holdninger. Jeg kjenner knapt noe menneske som er mer åpen og ikkerasist­isk enn Galtung, sier Hartwig.

Også Naakow Grant-Hayford, leder for Galtung-Institut i Tyskland, stiller seg bak sin store laeremeste­r. Han har vaert i Jondal for å holde foredrag på årets fredssemin­ar.

– Påstandene om at Galtung forfektet høyreekstr­eme meninger kom som et sjokk på oss ved

 ??  ?? ARBEIDSKAR: – Den eneste måten å holde seg i live på, er å jobbe, sier 87 år gamle Johan Galtung.
ARBEIDSKAR: – Den eneste måten å holde seg i live på, er å jobbe, sier 87 år gamle Johan Galtung.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway