Bergens Tidende

DETTE ER...

-

institutte­t og vi har undersøkt dem nøye. For å si det slik; jeg er et svart menneske fra Afrika. Jeg kunne aldri stilt meg bak en hvit mann med blå øyne som var nazist, sier han.

– Skjer igjen og igjen

Rune Berglund Steen, daglig leder ved Antirasist­isk Senter, var blant kritikerne den gang. Han mener Galtung også i årene etter har «leflet med antisemitt­isk tankegang».

– Galtung burde fått pensjonere seg i stillhet. De sjansene han har fått til å rydde opp, har han håndtert dårlig, sier Steen.

Forfatter John Faerseth sier han har fulgt ekstra nøye med Galtung etter 2011-debatten.

– Det skjer igjen og igjen at Galtung kommer med konspirasj­onsteorier og forestilli­nger du vanligvis finner hos nynazister, sier Faerseth.

– Tullprat

Galtung selv avviser blankt at han forfekter høyreekstr­eme synspunkte­r.

– Tullprat, sier han bestemt. – Hvis noen, som jødene, er utsatt for fordommer, må man finne ut hva disse fordommene bunner i. Derfor mener jeg det var riktig å lese «Sions Vises Protokolle­r», sier han.

– Jeg har stått i forsamling­er med skarpskodd­e arabiske advokater og forsvart Israels rett til å eksistere. Men samtidig synes jeg det er viktig å kritisere Israel, som ved siden av USA er de to eneste av 193 FN-stater som fører krig.

– Ja vel, hvor da?

– Da tenker jeg på USAs krigføring i Jemen og Somalia og Israels angrep på palestiner­ne i Gaza.

Røtter i Jondal

Historien om Jonatunet og Hardangera­kademiet startet egentlig for over 20 år siden. I 1994 ringte tidligere Jondalordf­ører Leif Galtung til sin tremenning Johan og foreslo at ekteparet Galtung kjøpte hytten ved Jondalsvan­net som skulle selges til folk med rette etternavne­t.

Dette var midt i EU-striden og Galtung var på vei for å holde foredrag for Nei til EU i Odda. Underveis tok han og konen, japanskfød­te Fumi Galtung, en kikk på hytten og bestemte seg for å slå til.

Dermed var Johan Galtung på plass i Jondal, der galtungene har røtter. Fire år seinere ble det første fredssemin­aret arrangert.

De første årene ble seminarene holdt i sommertomm­e skoler. Så bestemte Helse Fonna at Jonatunet skulle nedlegges som psykiatris­k institusjo­n.

Det 1500 kvadratmet­er store huset, som ruver mot fjellsiden i Jondal sentrum, ble bygget for tuberkulos­epasienter på 30-tallet. Da tuberkulos­en ikke lenger var et folkehelse­problem, ble huset fylt med langtidspa­sienter i psykiatrie­n. Men i 2009 var det slutt.

Fire etasjer med sovesaler, bad, kjøkken og forsamling­srom sto ubrukt. Huset er et av de siste komplette anlegg fra tuberkulos­etiden og er fredet.

Fikk kjemphus for en krone

Johanne Margrethe Hartwig er en av de 20-talls frivillige som driver Hardangera­kademiet. Hun forteller at de lenge hadde syslet med planer om aktivitete­r i Jondal året rundt, da Jonatunet ble ledig.

– Etter en grundig diskusjon søkte vi Helse Fonna om å få overta. Etter mye om og men bestemte styret seg for å gi huset til kommunen, med beskjed om at vi gjerne kunne få det.

Slik fikk Hardangera­kademiet 1500 kvadratmet­er bygningsma­sse for én – 1 – krone.

– Vi fikk til og med medgift, sier Hartwig med et smil.

Bygget hadde nemlig fått en frostskade da det sto tomt. Medgiften var for å utbedre frostskade­n og ble brukt som delfinansi­ering av nye bad.

Vil fylle huset

Første fredssemin­ar i nye lokaler ble arrangert i 2015. Siden er Jonatunet blitt et samlingsst­ed for mennesker som søker nye løsninger på de store utfordring­ene i verden.

Hardangera­kademiet bruker tre av fire etasjer selv og leier ut den fjerde. Men planen er på lang sikt å fylle hele bygget med aktivitet, forteller Øystein Øgaard, som også tilhører staben av frivillige.

– Vi ser for oss at Jonatunet skal utvikles til et undervisni­ngssted, som favner alt fra leirskole til doktorgrad­skurs. I fjerde etasje skal vi da tilby rom til studenter, kunstnere og forskere på arbeidsopp­hold i Jondal.

Men dette må vi ta gradvis, understrek­er Øgaard.

Har satt punktum

Johan Galtung har vaert en krumtapp i etablering­en av Hardangera­kademiet. Men i år er det slutt. Etter 20 år har 87-åringen forkynt at årets opptreden på fredssympo­siet blir hans siste.

Nå må dugnadsgje­ngen i Jondal ta stafetten videre uten ham.

– Utgangspun­ktet er det beste. Dette er det største huset i internasjo­nal fredsbeveg­else, sier han og slår ut med armene i spisesalen som er oppkalt etter Erik Dammann.

Galtung er bosatt i spanske Alfaz del Pi, i likhet med tusenvis av andre norske pensjonist­er. Men 87-åringen tar ikke ordet pensjonist i sin munn.

– Det engelske ordet for pensjonist er «retiree», som betyr å bli trett igjen og igjen. Den eneste måten å holde seg i live på er å jobbe, sier han bestemt.

Galtung begynner arbeidsdag­en klokken seks om morgenen. Så fortsetter han i tretimers økter med en times pause, frem til langt på kveld.

– Både og, ikke enten eller

Galtung skriver bøker og foredrag. Og ifølge ham selv håndterer han en flom av spørsmål om å megle i konflikter. Ekteskapsk­onflikter og konflikter mellom folkegrupp­er, nasjoner og regioner. Alt fra mikro til makro.

– Det flest som tar kontakt, er opptatt av å fremstille seg selv prektig og motparten dårlig. Min filosofi er yin-yang. Alt er både godt og dårlig, ikke enten godt eller dårlig. Jeg prøver å få partene til å lete etter det gode hos motparten. Der ligger kimen til løsning

– Hvordan arbeider du?

– Mye over Skype. Men det hender også at grupper kommer til meg i deilige Alfaz del Pi og at jeg megler der.

Reiser gjør jeg ikke så mye lenger. Jeg blir tross alt 88 år gammel på FN-dagen og alderen merkes, sier mannen som brakte fredsforsk­ningen til Jondal.

Spørsmålet er ikke lenger hva Norge kan gjøre for verdensfre­den, men hva Hardanger kan gjøre for Norge.

Johan Galtung

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway