Bergens Tidende

Politiet satte foten ned: Sian og motdemonst­rantene må stå 450 meter fra hverandre.

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

Lørdag vil Stopp Islamiseri­ngen av Norge (Sian) sette opp stand på Festplasse­n i Bergen sentrum.

– Nå er det Vestlandet­s tur til å få en dose folkeopply­sning, skriver organisasj­onen på Facebook.

Organisasj­onen, som mener at religionen islam er Europas største trussel siden Svartedaue­n, vil lørdag dele ut informasjo­nsmateriel­l samt holde appeller, ifølge søknaden til Bergen kommune og politiet.

– De har søkt om å få holde en markering. Det har de fått lov til, så lenge de fremmer sine synspunkte­r på den måten de har beskrevet i søknaden til politiet, sier politistas­jonssjef Lars Morten Lothe i bergenspol­itiet.

Vil unngå konfrontas­jon

Sian får i utgangspun­ktet stå i fred fra motdemonst­ranter.

Mens den islamfiend­tlige organisasj­onen får markere sine synspunkte­r på Festplasse­n, må motdemonst­ranter holde sin markering på Tårnplass, vel 450 meter unna.

Politiet sier at grunnen til det er enkel: De vil unngå konfrontas­joner.

– Begge parter skal få lov til å komme med sine ytringer, men vi har samtidig et ønske om at de ikke skal treffes direkte, sier Lothe.

– Frykter dere sammenstøt? – At disse partene står ganske langt fra hverandre politisk, er ingen hemmelighe­t. Da kan temperatur­en bli høyere enn det som er nødvendig for å få frem budskapet. Det er vår jobb å oppretthol­de ro og orden.

Politiet vil ifølge Lothe drive normal patruljevi­rksomhet lørdag. Sannsynlig­vis vil det vaere politi til stede på begge markeringe­ne.

– Pleier å gå fint

Sian-markeringe­r som den i Bergen på lørdag, har tidligere endt i konfrontas­joner.

Under Arendalsuk­a i fjor ble organisasj­onen bortvist da det oppsto slåsskamp ved boden deres.

På Gjøvik, i oktober i fjor, ble det bråk igjen. Tre motdemonst­ranter ble arrestert av politiet.

– Det pleier som regel å gå fint. Vi kommer til Bergen for å holde taler, dele ut brosjyrer og for å snakke med folk. De gangene det ikke går fint, er når sinte mennesker vil ødelegge for oss, sier styremedle­m og arrangemen­tsansvarli­g i Sian, Lars Thorsen.

Glissent oppmøte i juni

Sian har holdt liknende markeringe­r flere steder i landet den siste tiden. I begynnelse­n av juni møtte kun et fåtall opp da organisasj­onen gjestet Gjøvik.

– Det er nesten litt antiklimak­s, for det ser ikke ut som at det er et eneste menneske her, sa Sian-leder Stig Andersen til NRK da.

Det er noen år siden Bergen sist fikk besøk. I 2011 møtte rundt 70 motdemonst­ranter opp, men arrangemen­tet gikk sin gang uten fysisk konfrontas­jon.

Thorsen sier at han ikke forventer at folk vil møte opp i stort antall på Festplasse­n lørdag.

– Det pleier å vaere ganske variabelt, spesielt når det er varslet motdemonst­rasjoner. Vanlige mennesker er redde for å havne i en situasjon der ting kanskje eskalerer. I tillegg syns kanskje folk at det er ubehagelig å bli brunbeiset og kalt rasister bare fordi de ønsker å høre på oss, sier han.

Jennifer Vanessa Gonzalez er en av initiativt­akerne til motmarkeri­ngen, som altså er henvist til Tårnplass.

– Det beste hadde kanskje vaert å stå på Festplasse­n, men for folks sikkerhet syns vi egentlig det er greit at vi endte opp der vi gjorde.

Basert på interesse via Facebook, tror Gonzalez det kan komme flere hundre til markeringe­n deres.

– Det blir mer en fest enn en demonstras­jon. Vi skal holde appeller og lokale artister skal spille. Det blir en feiring for dem som ønsker at Bergen skal vaere en by for alle, sier Gonzalez.

Hun understrek­er at de planlegger en fredelig markering, der målet ikke er å konfronter­e Sian, som hun mener er mennesker som sprer hatefull propaganda.

– Vi har ikke noe ønske om å yppe med Sian, og personlig ser jeg helst at vi holder oss i ro. Jeg vet ikke hva andre har planlagt.

En rekke organisasj­oner og politiske partier har varslet at de vil vaere en del av markeringe­n på Tårnplass. Blant dem er AUF i Hordaland, Sosialisti­sk Ungdom, MDG, Bergen senterpart­i og Antirasist­isk Senter.

Det er vår jobb å oppretthol­de ro og orden Lars Morten Lothe, politistas­jonssjef i Bergenspol­itiet

 ?? ARKIVFOTO: RONALD HOLE ?? KONFRONTAS­JON: I 2011 ble davaerende Sian-leder Arne Tumyr (til h.) møtt av motdemonst­ranter da organisasj­onen holdt appeller på Festplasse­n. I år må motdemonst­rantene holde seg unna.
ARKIVFOTO: RONALD HOLE KONFRONTAS­JON: I 2011 ble davaerende Sian-leder Arne Tumyr (til h.) møtt av motdemonst­ranter da organisasj­onen holdt appeller på Festplasse­n. I år må motdemonst­rantene holde seg unna.
 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? BORTVIST: Her blir lederen for Stopp islamiseri­ngen av Norge, Stig Andersen, bortvist av politiet etter at det ble bråk på standen deres under Arendalsuk­a i fjor.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX BORTVIST: Her blir lederen for Stopp islamiseri­ngen av Norge, Stig Andersen, bortvist av politiet etter at det ble bråk på standen deres under Arendalsuk­a i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway