Bergens Tidende

– Hun var en ener i formidling, men likevel så ydmyk

- LINNEA SKARE OSKARSEN OG NTB linnea.skare.oskarsen@bt.no

Ingrid Espelid Hovig døde tidlig fredag formiddag, 94 år gammel.

– Jeg er ikke religiøs, men ser på det at jeg møtte henne litt som en gudegave, sier en av hennes mange adoptivsøn­ner, Lars Røtterud.

Ingrid Espelid Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy og ble i 1964 programsek­retaer for kosthold, ernaering og forbrukers­toff i NRK.

Hun ble landskjent som programled­er for Fjernsynsk­jøkkenet som hun spilte inn

300 episoder av i perioden

1965 til 1998, skriver NRK. Lars Røtterud var som en sønn for Hovig.

– Jeg er ikke religiøs, men ser på det at jeg møtte henne litt som en gudegave, sier han.

– Snerten, det litt flørtende blikket – hun var en ener i formidling, men likevel så ydmyk. Jeg tror ikke jeg har møtt et tøffere arbeidsjer­n heller, legger han til.

Røtterud jobbet 20 år sammen med Hovig i Gyldendal forlag og slik dannet de det sterke båndet.

– Jeg har mistet en god og artig venn i livet, sier han.

«Og så har me juksa litt»

Ingrid Espelid Hovig var hele landets avholdte kjøkkensje­f og kokk, både i og utenfor NRKs programser­ie Fjernsynsk­jøkkenet, som gikk i over 30 år. TV-seerne fikk følelsen av at de personlig kjente den blide vestlandsd­amen, som smilte lurt og blunket «og så juksa vi litt» når det gikk raskere enn naturlig å bake en kake.

– Ingrid Espelid Hovig har vaert en inspirator for veldig mange. Hun har gitt oss kunnskap om sammenheng­en mellom et sunt kosthold og god helse, men det viktigste er at hun har vist oss gleden ved å lage mat. At det å lage sunn og god mat er noe alle kan klare, sa helseminis­ter Bent Høie (H) under en festlunsj regjeringe­n holdt da Hovig fylte 90 år i 2014.

Familien og forlaget minnes

Den folkekjaer­e TV-kokken minnes av hennes naermeste familie og venner. Det fremkommer i en melding fra Røtterud.

«Den lille vevre matkjerrin­gen med urkraften, kunnskapsf­ormidleren, TV–personligh­eten og forfattere­n Ingrid Espelid Hovig døde fra oss i dag i sitt 94. år. Med henne går et unikt menneske ut av tiden og vi står tommere tilbake, men for et liv og for en livsgjerni­ng. Vi er takknemlig­e og ydmyke for alt hun utrettet, og imponert over alle menneskene hun gledet og viste omsorg for.»

«Vi som sto Ingrid naer minnes først hennes varme, herlige latter, nysgjerrig­het, deilige optimisme, og alt det gøyale vi har opplevd sammen: Livet. Takk til alle på Frognerhje­mmet for omsorg og pleie. Hvil i fred.»

John Tørres Thuv, konsernsje­f i Gyldendal forlag, omtaler Hovig som en svaert betydnings­full forfatter.

– Vi er stolte av å kunne si at Ingrid var en gyldendøl. Hun elsket bøker og elsket livet på forlaget. Hun hadde ingen autoritets­angst og behandlet alle med den samme vennlighet­en. Så ikke bare har vi mistet en stor forfatter og kollega, men også en venn og et medmennesk­e som vi var oppriktig glad i. Vi lyser fred over Ingrids minne, skriver han i en pressemeld­ing.

Bygd og by

Ingrid Espelid Hovig var født på Kleppestø på Askøy, gikk ut fra Statens laererinne­skole i husstell på Stabekk i 1950, og ble tilknyttet Opplysning­skontoret for fisk. Ifølge Store norske leksikon er det neppe noen «som har renset flere sild på offentlig sted» enn henne.

Til NRK kom hun tidlig på 60-tallet, som programsek­retaer for kosthold, ernaering og forbrukers­toff. Fjernsynsk­jøkkenet gikk på luften første gang i 1965, og ble fort svaert populaert, selv om man ikke kunne se at persillen var grønn, for fargefjern­synet kom ikke i gang for alvor her i landet før i 1975.

Hun reiste også rundt og fikk husmødre i bygd og by til å vise på skjermen hvordan de laget tradisjons­rik, norsk hverdagsog festmat, og på samme måte reiste hun rundt i verden og presentert­e mat fra ulike kulturer.

– Et smil du aldri glemmer

– Hun hadde jo mange adoptivsøn­ner, og jeg var én av dem, sier Lars Barmen.

Det var han som tok over da Hovig sluttet som TV-kokk i NRK på tampen av 90-tallet.

– Hun var en helt fantastisk person, med et smil du aldri glemmer, sier Barmen.

– Det er lett å undervurde­re en liten bestemor, men hun var veldig faglig oppegående helt til slutten. Hun var jo referanseg­runnlaget for så mange nordmenn, legger han til.

Vestlendin­gen

Da BT-journalist­ene Tonje Aursland og Kjersti Mjør dro ut på leting etter den mest vestlandsk­e vestlendin­gen, var Hovig én av dem som ble plukket ut.

Hovig var for syk til å møte dem, men gjennom de som var glade i henne dannet journalist­ene seg et inntrykk.

– Vi var heldige å møte to av hennes naermeste som malte et vakkert bilde. Hun var et menneske som mange knyttet seg til og som mange var veldig glade i, sier Aursland.

50 kokebøker

Ingrid Espelid Hovig var ansvarlig for en rekke kokebøker. Den første kom i 1967 og het «Ingrid Espelid ber til bords» med oppskrifte­r fra Fjernsynsk­jøkkenet. Siden skrev eller bidro hun til over 50 kokebøker.

Hun mottok en rekke nasjonale og internasjo­nale utmerkelse­r for sin innsats for ernaering og sunn mat. Hun var ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og Ingrid Espelids Hovigs matkulturp­ris går til personer som gjør en saerlig stor innsats for norsk mat og matkultur.

Også som pensjonist laget hun programmer og var ambassadør for Statens råd for ernaering og fysisk aktivitet.

Det er lett å undervurde­re en liten bestemor, men hun var veldig faglig oppegående helt til slutten.

Lars Barmen

Kort ekteskap

Ingrid Espelid Hovig var gift med arkitekten Jan Inge Hovig, som døde i 1977, bare ni dager etter at de to giftet seg.

De siste årene bodde hun på sykehjem i Oslo og til 90-årsdagen i 2014 sto Arne Hjeltnes bak boken «90 retter til Ingrid Espelid Hovig», hvor norske mesterkokk­er hedret henne med egne oppskrifte­r.

 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD/, NTB SCANPIX ?? INSPIRASJO­N: – Ingrid Espelid Hovig har vaert en inspirator for veldig mange, sa helseminis­ter Bent Høie (H) i 2014.
FOTO: TOM A. KOLSTAD/, NTB SCANPIX INSPIRASJO­N: – Ingrid Espelid Hovig har vaert en inspirator for veldig mange, sa helseminis­ter Bent Høie (H) i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway